Çalışma, farklı yaş grupları tarafından dengesiz iklim deneyimlerini değerlendiren ilk çalışmadır ve iklim krizinin neden olduğu nesiller arası adaletsizliği açıkça vurgulamaktadır.

7 KAT DAHA FAZLA

Analiz, ülkeler gelecekteki karbon emisyonlarını azaltmak için mevcut taahhütlerini yerine getirseler bile, 2020'de doğan bir çocuğun yaşamı boyunca ortalama 30 aşırı sıcak dalgasına maruz kalacağını gösterdi. Bu, 1960 doğumlu birinden yedi kat daha fazla sıcak hava dalgası demektir.

Bugünün bebekleri, aynı zamanda, bugün 60 yaşında olan birinden iki kat daha fazla kuraklık ve orman yangını ve üç kat daha fazla nehir taşması ve mahsul kıtlığı yaşayacak şekilde büyüyecek.

Bununla birlikte, küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmak için küresel emisyonları hızla azaltmak, günümüz çocuklarının yaşayacağı sıcak hava dalgalarını neredeyse yarıya indirirken, 2 derecenin altında tutmak sayıyı dörtte bir oranında azaltacaktır.

EN ÇOK ETKİYİ MASUMLAR ÇEKİYOR

BM'nin Kasım ayında Glasgow'da gerçekleştirdiği Cop26 iklim zirvesinin hayati bir görevi, çevreyi en çok kirleten ülkelerden daha büyük emisyon kesintileri vaatleri ve iklim adaleti müzakerelerin önemli bir unsuru olacak. Gelişmekte olan ülkeler ve dünyanın dört bir yanında sokaklara dökülen genç protestocuları, iklim krizine en az yol açanların en çok acıyı çektiğine dikkat çekiyor.

Belçika'daki Vrije Universiteit Brussel'den ve araştırmayı yöneten Prof Wim Thiery, "Sonuçlarımız genç nesillerin güvenliğine yönelik ciddi bir tehdidi vurguluyor ve geleceklerini korumak için emisyon azaltılmasıkonusunda çağrıda bulunuyor" dedi. 

Almanya'daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden ve çalışma ekibinin bir parçası olan Dr.Katja Frieler, “İyi haber şu ki, ısınmayı aşamalı olarak 1,5 derece ile sınırlandırırsak, iklim yükünün çoğunu çocuklarımızın omuzlarından kaldırabiliriz. Bu çok büyük bir fırsat” dedi. 

Science dergisinde yayınlanan araştırma, sofistike bilgisayar iklim modellerinden aşırı olay projeksiyonlarını, ayrıntılı nüfus ve yaşam beklentisi verilerini ve Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nden küresel sıcaklık yörüngelerini birleştirdi.
(Guardian)