Londra'da bir araya gelen maliye bakanları, şirketlerin iş yaptıkları ülkelerde daha fazla ödeme yapmasını sağlayarak vergi kaçırmayla mücadele etmeyi kabul etti.

Ayrıca, ülkelerin birbirini kesmesini önlemek için prensipte yüzde 15'lik bir küresel asgari kurumlar vergisi oranı üzerinde anlaştılar. Teknoloji devleri Amazon ve Facebook, etkilenmesi muhtemel olan şirketler arasında.

MİLYARLARCA DOLAR AKACAK

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İtalya ve Japonya ile AB arasında yapıldığı açıklanan anlaşma, Covid-19 krizi sırasında maruz kalınan borçları ödemek için hükümetlere milyarlarca dolar akışını görebilir.

Uzun yıllar boyunca müzakere edilen bu anlaşma, önümüzdeki ay Çin, Rusya ve Brezilya'yı içeren G20 toplantısında da dahil olmak üzere diğer ülkelere de aynı şeyi yapmaları için baskı yapacak.

‘’DİJİTAL ÇAĞA UYGUN’’

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen gazetecilere verdiği demeçte, küresel bir asgari vergi konusundaki "tarihi" anlaşmanın "kurumlar vergisinde dibe doğru giden yarışı sona erdireceğini ve dünyanın dört bir yanındaki orta sınıf ve emekçiler için adaleti sağlayacağını" söyledi.

Zirveye ev sahipliği yapan İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, anlaşmanın küresel vergi sistemini "küresel dijital çağa uygun" hale getireceğini söyledi. Alman mevkidaşı Olaf Scholz, bunun "vergi adaleti ve dayanışması için çok iyi haber ve vergi cennetleri için kötü haber" olduğunu söyledi.

‘TARİHİ’ DEĞİŞİKLİK NEDEN YAPILDI? 

Hükümetler, birçok ülkede faaliyet gösteren küresel şirketleri vergilendirme zorluğuyla uzun süredir boğuşuyor. Bu zorluk, Amazon ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketlerindeki patlamayla birlikte büyüdü. Şu anda şirketler, kurumlar vergisi oranlarının nispeten düşük olduğu ülkelerde yerel şubeler açabiliyor ve orada kar beyan edebiliyor.

Bu, kârlar çoğunlukla başka bir yerde yapılan satışlardan gelse bile, yalnızca yerel vergi oranını ödedikleri anlamına geliyor. 

Anlaşma, bunun iki şekilde olmasını engellemeyi amaçlıyor. İlk olarak G7, şirketlerin kârlarını beyan ettikleri her yerde değil, ürün veya hizmetlerini sattıkları ülkelerde daha fazla vergi ödemesini amaçlayacaktır. İkinci olarak, ülkelerin düşük vergi oranlarıyla birbirini kesmesini önlemek için küresel bir asgari vergi oranı istiyor. (BBC)