Joe Biden yönetiminin 11 Eylül'e kadar tüm ABD birliklerini Afganistan'dan çekme kararı, ABD’nin en uzun savaşına son verecek. 

Almanya gibi NATO müttefikleri Çarşamba günü Washington’un liderliğini izleyip ülkeden çıkacaklarını duyururken, Afganlar ulusal hükümet ile yirmi yıl önce ABD önderliğindeki müdahaleyle devrilen Taliban arasındaki çatışmanın şiddetlenmesinden korkuyor.

KATI İSLAMCI YÖNETİM DÖNEBİLİR

Çarşamba günü yayınlanan BM istatistiklerine göre sivillere, özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet son bir yıl içinde arttı ve Taliban'ın ülkedeki kontrolü son yirmi yılın en ciddi seviyesinde. 

Ancak katı İslamcı yönetime dönüş, müdahalenin en az tartışmalı başarılarından birinin geri alınması anlamına gelebilir. Bunlardan en önemlisi, Taliban'ın kadın eğitimi yasağının kaldırılması.

KADIN ÖĞRENCİ: HEDEFLERİME ULAŞACAĞIMI SANMIYORUM

Herat Üniversitesi öğrencisi Başireh Heydari ve arkadaşları üniversite kapılarının yanında otururken haberleri özümsemeye çalışıyorlardı. 

Heydari, "Tek bir dileğim var ve bu da okulumu bitirmek, ama Taliban gelince, hedefime ulaşacağımı sanmıyorum" dedi.

İslamcı grubun iktidarı ele geçireceğinin hiçbir garantisi yok ve gelecekteki kurallarının kadınların okulu konusunda daha esnek olacağının sinyallerini verdiler. 

Köktendinciler açısından tam bir fikir değişikliği olmasa da, Heydari en azından bir uzlaşma umuyordu. 

Heydari, "Karma eğitimle ilgili sorunları varsa, sadece kızlara yönelik sınıflarda çalışmaya hazırım" dedi.

‘’ABD SORUMLU’’

Onun yanında ekonomi öğrencisi Salma Ehrari daha şüpheciydi. Ehrari, "Dünyanın Taliban'ın onları kandırdığını bilmesini istiyorum, onlar değişmedi. 

Teknolojiyi kullanıyorlar ve Twitter'da, ancak 20 yıl önceki düşünceleriyle aynı düşünceye sahipler. Eğitimimi kaybedeceğim ve elbette bundan Amerikalılar sorumlu, Taliban değil’’ dedi.


(Guardian, Çeviri: polemikhaber)