Tanzanya'daki corona virüs kurbanlarının yas tutan yakınları, sağlık uzmanları ve muhalif politikacılar, Başkan John Magufuli'yi binlerce ölüme neden olmak ve kıtadaki pandemiye karşı mücadeleyi baltalamakla suçladı.

TEST PROGRAMI YOK

Dünya Sağlık Örgütü'nün tekrar eden taleplerine rağmen ülke, Mayıs ayından bu yana corona virüs vakaları için herhangi bir istatistik yayınlamadı ve herhangi bir test programına sahip değil. 

Tanzanya’da kaydedilen vaka sayısı 509 DSÖ, Tanzanya'yı sadece 58 milyon vatandaşını değil, komşu ülkeleri de korumaya çağırdı. 

DSÖ’den Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Bu durum oldukça endişe verici. Covid-19, ağır hastalığa ve hatta ölüme neden olabilen ciddi bir virüstür. Ulusal yetkililer insanları korumak ve hayat kurtarmak için ellerinden geleni yapmalıdır” dedi.

MUHALEFET KOLLARI SIVADI

Muhalefetteki partinin lideri Zitto Kabwe, partisinin üyelerini, hükümete hesap vermesi için corona virüs şüphesi nedeniyle meydana gelen tüm ölümleri belgelemeye ve rapor etmeye çağırdığını söyledi. 

Kabwe, "Elimizde veri yok. Test yok, bu nedenle iletimi kesmek çok zor. Yerel medya salgından bahsetmekten korkuyor. Sadece hastanelerin dolu olduğunu görüyoruz” dedi.

‘VERİLERİ YAYINLAMA İZNİ YOK’

Geçen ay, Tanzanya'nın Hükümet Sözcüsü Hassan Abbasi, ülkenin corona virüsten tamamen arınmış olmamasına rağmen hastalığı "kontrol ettiğini" söyledi. 

Zanzibar'daki corona virüs test merkezindeki bir doktor, adada Aralık ortasından Ocak başına kadar 80'den fazla vaka kaydedildiğini söyledi. Doktor, "Ancak verileri yayınlamamıza izin verilmiyor" dedi.

(Guardian)
(Çeviri: Polemikhaber)