Küresel Karbon Projesi bu ayın başlarında yayınladığı rapora göre, küresel karbondioksit emisyonları 2020'de yüzde 7 düştü. Bu, 19 yüzyılda Sanayi Devrimi'nin ardından tarihteki en büyük düşüş oldu. 

Bununla birlikte, Paris Anlaşması'nda belirtilen ve küresel ısınmayı Sanayi Devrimi öncesi zamanlardan 2 derece artışının altında tutmak olan iklim hedeflerini karşılamak için dünyanın bir sonraki dönem için emisyonlarını her yıl aynı miktarda azaltması gerekecek. 
Ancak bu, salgının etkileri hafifledikten sonra gerçekleştirilmesi mümkün bir hedef gibi gözükmüyor.

Sokağa çıkma yasaklarında sonrası binlerce aracın seyrettiği yollar boş kaldı...

BÜYÜK PAYDA ULAŞIMDA

Uzmanlar, ABC News'e verdiği demeçte, evde kalan ve seyahat edemeyen çok sayıda insan, emisyonlarda büyük bir düşüşe katkıda bulundu. Sonuç olarak, Columbia Üniversitesi Lamont Doherty Gözlemevi'nden iklim bilimci Jason Smerdon verdiği demeçte, kara ve havacılık taşımacılığının 2020'deki emisyonlardaki azalmaların yaklaşık yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi. 

Smerdon, pandeminin ilk olarak yılın başlarında dünya çapında yayılmaya başlamasıyla emisyonların küresel olarak yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 20 oranında düştüğünü söyledi. 

Ancak yaz boyunca enfeksiyon oranları yavaşladıktan sonra, azalma yaklaşık yüzde 7'ye çıktı.

KÜRESEL ISINMANIN ÇÖZÜMÜ VARMIŞ

2020'de emisyonlardaki düşüş ne kadar önemli olsa da, ‘her yıl’ tekrarlanması gerekeceği gerçeği ve bunu başarmak için günlük yaşamda yapılan ciddi değişiklikler, onu uygulanabilir ve sürdürülebilir bir hale getirmediği için gerçekçi değil. Ancak pandemi, toplu eylemlerin emisyonlar üzerinde bir etkisi olabileceğini kanıtladı. 

Wisconsin Üniversitesi Enerji Enstitüsü'nde halkla ilişkiler profesörü Gregory Nemet, ABC News'e verdiği demeçte "Son on yılda, emisyonlardaki artış hızı yavaşladı, ancak yine de yaklaşık yüzde 1,5 oranında artmaya devam etti" dedi.

(ABC)
Çeviri: İsmail CÖMERT