Darren Manaog Penaredondo isimli adam, Filipinler’in Cavite eyaletinde kısıtlama saatleri içinde su alırken memurlar tarafından durdurulduğu iddia edildi. Ertesi gün bayıldı ve sonra öldü.

‘CEZA YOK’ İDDİASI

Trias şehrinin Polis Şefi Marlo Solero, sokağa çıkma yasağı kurallarını ihlal ettiği tespit edilenler için fiziksel bir ceza olmadığını, sadece memurların kuralları ihlal edenlere dersler verdiğini ve memurların cezayı uyguladıkları tespit edilirse buna müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi.

Kurbanın akrabası Adrian Lucena, Penaredondo ve diğerlerinin sokağa çıkma yasağını ihlal ederken birlikte senkronize olarak 100 çömelme benzeri egzersiz yapmalarının söylendiğini iddia etti.

BELEDİYE BAŞKANINDAN İŞKENCE YORUMU

Kardeşi, Penaredondo'nun eve acı içinde geldiğini söyledi. Ev arkadaşı, yerel basına yaptığı açıklamada, cezadan sonraki gün hareket etmekte zorlandığını söyledi. Reichelyn Balce, "O bütün gün yürümek için mücadele etti, sadece sürünüyordu. Ama bunu ciddiye almadım çünkü bunun sadece basit bir vücut ağrısı olduğunu söyledi" dedi. 

Ertesi gün bayıldı ve nefes almayı bıraktı. Balce, komşularından yardım etmelerini istedi, ancak bildirildiğine göre çok geçmeden öldü. Trias şehri Belediye Başkanı Ony Ferrer, polis şefine kapsamlı bir soruşturma yürütmesini emrettiğini söyledi. İddia edilen cezayı "işkence" olarak nitelendirdi.

‘KÖPEK KAFESİNE KAPATILDILAR’

Bu ayın başlarında İnsan Hakları İzleme Örgütü, Filipinler'de kuralı çiğneyenlerin istismar edildiği konusunda uyardı. Grup, polisin ve yerel yetkililerin insanları köpek kafeslerine kapattığı ve diğerlerinin öğle güneşinde oturmaya zorlandığı vakalar olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte yaptığı bir televizyon konuşmasında vatandaşları tecrit kurallarına karşı gelmemeleri konusunda uyardı: "Tereddüt etmeyeceğim. Emirlerim polise, orduya ve herhangi bir sorun olursa yetkililere veriliyor."  (BBC)