Ön veriler, insanların aşılarını aldıktan haftalar ve aylar sonra, özellikle son derece bulaşıcı Delta varyantına karşı koruyucu antikor seviyelerinde bir düşüş yaşadıklarını gösteriyor. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminin silahlarındaki antikorların veya diğer araçların hangi düzeyde koruyucu bağışıklık sağladığı belirsizdir.

Anlamak için çok önemli olan, özellikle ciddi hastalık ve ölüm olmak üzere Covid-19'dan korunmak için gereken antikorların veya T hücreleri gibi diğer bağışıklık sistemi askerlerinin düzeyidir. Bu bir kez ölçülebilir olduğunda ve korumanın o seviyeye düştüğü görüldüğünde, ancak o zaman güçlendirici aşıların uygulanması için net bir durum olacaktır.

DSÖ: YETERLİ KANIT YOK

Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, ek aşıların kullanımını destekleyecek yeterli bilimsel kanıt olmadığını söyledi. Ancak, bağışıklık sistemlerini zayıflatan belirli koşullara sahip kişilerde, ilk dozlara verilen yanıt optimum olmaktan uzaktır, bu nedenle bazı bilim adamları, özellikle Delta varyantına karşı, bu durumlarda güçlendirici iğneler için tartışma yapılabilir.

Imperial College London'da immünoloji profesörü Danny Altmann, "Özellikle 60 yaşının üzerinde Delta çığır açan vakalar alıyoruz ve takviye dozu bunu hafifletiyor. Aynı şey, diğer savunmasız veya bağışıklık sistemi baskılanmış gruplar için de geçerli olacak” dedi.

Reading Üniversitesi'nde hücresel mikrobiyoloji alanında doçent olan Dr. Simon Clarke, Delta'ya karşı aşı etkinliğine ilişkin mevcut kanıtların, savunmasız bireyler için güçlendirici doz uygulanmasını desteklediğini söyledi.

Guardian