Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Danimarka Sağlık Otoritesi, aşıyı “ciddi yan etki riski” olarak bildirmesine rağmen, AstraZeneca aşılarını daha yoksul ülkelere göndermeyi araştırıyor.

ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLANDI

Aşıların yoksul ülkelerle paylaşılma planı tamamlanmadı ve ülke belirli ayrıntıları açıklamadı, ancak DSÖ yetkilisi Hans Kluge, "Danimarka Dışişleri Bakanlığı, aşıların dağıtılması için hazır veya seçenekleri araştırıyor" dedi. 

Danimarka’daki sağlık yetkilileri, geçtiğimiz Çarşamba günü aşıyı kullanmayı bırakma kararını açıkladılar ve bunun "çok nadir görülen olağandışı kan pıhtıları, kanama, düşük kan trombosit sayıları arasındaki olası bir bağlantıdan" kaynaklandığını açıklayarak uyarıda bulundu.  

KATLANARAK ARTIYOR

Danimarka’nın planı, DSÖ'nün daha zengin ülkelerdeki aşı uygulamalarına rağmen pandeminin "kritik bir noktada" olduğu uyarısını yapmasından günler sonra geldi, çünkü daha gelişmemiş ülkelerdeki enfeksiyonlardaki artış nedeniyle vaka sayıları katlanarak artıyor. DSÖ yetkilisi Maria Van Kerkhove endişelerini dile getirerek aşıların eşit dağıtılmamasını sorumlu tuttu ve aşıların "henüz dünyanın her yerinde olmadığını" öne sürdü.

DSÖ, daha varlıklı ülkelerin aşı milliyetçiliğine giriştiği ve hızlı bir şekilde tüm aşıları kaptığıyla ilgili suçlamalarının ortasında aşıların daha adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için uluslararası Covax planını yürütüyor. (RT)