Önde gelen bir sol örgüte mensup bir gazeteci olan Hossam Moniss, Mısır'da sık sık muhaliflere yöneltilen suçlama nedeniyle Kasım ayında dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Moniss'in affı yerel medya tarafından bildirilirken, avukat ve kısa süre önce yeniden kurulan Başkanlık Af Komitesi Üyesi Tarek al-Awady, "Hossam Moniss affedildi" şeklinde paylaşım yaptı. 

İçişleri bakanlığından yapılan daha sonraki bir açıklamada, ceza davalarında hüküm giyen 3 bin 273 mahkumun da cumhurbaşkanı affı aldığını söyledi.

İNSAN HAKLARI GRUPLARINDAN TEPKİ

Moniss, 2020 parlamento seçimlerinde "Umut Koalisyonu" için aday olmaya hazırlanan bir dizi muhalefet figürüyle birlikte 2019'da tutuklandı. Bir acil durum mahkemesi, Mısır'ın 2011 devriminin önde gelen isimlerinden ve halen hapiste olan eski milletvekili Ziad el-Elaimy de dahil olmak üzere Moniss ve beş kişiyi üç ila beş yıl arasında hapis cezasına çarptırdı.

Uluslararası Af Örgütü, cezaları kınadı ve ilgili herkesin "bir dizi insan hakları ihlaline maruz kaldığını" ve "en başta tutuklanmaması gerektiğini" söyledi. Af haberi, Sisi'nin görevden alınması çağrısında bulunan nadir protestolar sırasında rejimi eleştirdiği için 2019'da tutuklanan Radwa Mohamed de dahil olmak üzere 41 siyasi mahkumun duruşma öncesi gözaltından serbest bırakılmasından birkaç gün sonra geldi.

Başkanlık aflarının, bu yıl 1 Mayıs'a denk gelen Ramazan ayının sonunu işaret eden bayram tatilinden önce dağıtılması alışılmadık bir durum değil. İnsan hakları grupları, Sisi'nin 2013'te bir darbeyle iktidara gelmesinden bu yana ülkedeki hapishanelerde tutulan on binlerce siyasi tutuklunun serbest bırakılması için uzun süredir çağrıda bulunuyor.

MAHKUMLARIN YARISINDAN FAZLASI SİYASİ MAHKUM

Arabic Network for Human Rights Information’a göre, Mart 2021'de Mısır'daki toplam mahkum sayısı 120 bindi ve tahmini 65 bini siyasi mahkumdu. Sisi, eğitim, sağlık ve elektriğin ülkede fiilen yasak olan toplanma özgürlüğünden daha önemli olduğu konusunda ısrar ederek, geçen yıl Eylül ayında insan hakları için bir "ulusal strateji" başlatmıştı.

Bu hafta, dört sosyal medya komedyeni, yetkililerin aşırı enflasyonu dizginlemedeki başarısızlığını hicveden bir şarkıyı internette yayınladıktan sonra terörizm ve yanlış haber yayma suçlamalarıyla tutuklandı. (Middle East Eye)