Darbeci General Abdel Fattah Burhan televizyonda yaptığı açıklamalarda Başbakan Hamdok'un seçimler yapılıncaya kadar bağımsız kabineye liderlik edeceğini söyledi. Ancak hükümetin ne kadar yetkiye sahip olacağı belirsizliğini koruyor. 

SORUŞTURMALAR BAŞLIYOR

Devlet televizyonunda yayınlanan imza töreninde konuşan Hamdok, "Bu anlaşmanın imzalanması, geçiş döneminin tüm zorluklarını ele alacak kadar kapıyı açıyor" dedi.

Sudanlılar, ülkenin demokrasiye kırılgan geçişini alt üst eden askeri yönetimden bu yana kitleler halinde sokaklara dökülüyor. Anlaşma, darbe karşıtı gösteriler sırasında en az 15 kişinin yanarak can vermesinden birkaç gün sonra geldi. Hamdok haftalardır askeri liderler tarafından ev hapsinde tutuluyordu.

Anlaşma ayrıca, darbe sonrası protestolara gölge düşüren sivillerin ve askerlerin öldürülmesi ve yaralanmasından sorumlu olanların belirlenmesi için bir soruşturma yürütülmesini de öngörüyor. Burhan, "Bu bildirgeyi imzalayarak geçiş dönemine gerçek bir temel atabiliriz" dedi.

DİKKAT ÇEKEN DETAY

14 maddelik anlaşma, geçiş döneminin sona ermesinden sonra yetkinin seçilmiş bir sivil hükümete devredilmesi gerektiğini de vurguladı. Anonim kalmak koşuluyla anlaşmadan bahseden askeri ve hükümet yetkilileri, BM, ABD ve diğerlerinin anlaşmanın hazırlanmasında "önemli roller" oynadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, müttefikleri ve Birleşmiş Milletler, darbe karşıtı protestoculara karşı aşırı güç kullanımını kınadı. Hamdok, Sudan'ın bu anlaşmaya varılmasına yardımcı olan “bölgesel ve küresel dostlarına” teşekkür etti, ancak ülke ismi vermedi. 

AP