Komisyonun ilk kadın başkanı olan Von der Leyen, Salı günü Erdoğan'la yaptığı görüşmede sandalyesiz kaldı ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Erdoğan'la tek başına görüştü.

Erdoğan ve Michel için hazırlanan sandalyenin bitişiğindeki kanepeye oturan Leyen, duruma oldukça şaşırmıştı.

‘’AÇIK SÖZLÜ OLMAK GEREKİYOR’’

Draghi Perşembe günü geç saatlerde gazetecilere şunları söyledi: "Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı Von der Leyen'e yönelik davranışına kesinlikle katılmıyorum... Bunun uygun bir davranış olmadığını düşünüyorum ve Von der Leyen'in maruz kaldığı aşağılanma için çok üzüldüm." Şöyle ekledi: "Bunlarla onlara diktatör diyelim, ancak yine de koordine olmak zorunda, farklı
vizyonları ve fikirleri ifade ederken açık sözlü olmak gerekiyor."

‘’KINIYORUZ’’

Kısa süre sonra İtalya’nın Ankara büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu sözleri şiddetle eleştirdi. Çavuşoğlu Twitter'da, "İtalyan Başbakanı Draghi'nin kabul edilemez, popülist söylemini ve
cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin yorumlarını şiddetle kınıyoruz" dedi.

‘’ERİŞİMİMİZ YOKTU’’

Perşembe günü erken saatlerde ise ‘sandalye’ olayına açıklık getiren Çavuşoğlu, toplantıdaki sandalyenin bloğun talepleri ve uluslararası protokol doğrultusunda düzenlendiğini ve Türkiye'nin “haksız suçlamalara” maruz kaldığını söyledi. 

Türkiye, AB’nin kendi protokol taleplerinin uygulandığı konusunda ısrar etti, ancak AB Konseyi protokol başkanı, ekibinin hazırlık incelemeleri sırasında olayın meydana geldiği odaya erişiminin olmadığını söyledi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)