Başkent Port-au-Prince’in başpiskoposluğu yaptığı açıklamada, "Bir süredir Haiti toplumunun cehenneme inişine tanık oluyoruz" dedi ve silahlı çetelerin şiddetinin "eşi görülmemiş" boyutlarda olduğunu ekledi.

Açıklamada ayrıca, “Bu krizi çözmek için hiçbir şey yapmayan kamu otoriteleri şüphelerden muaf değil. Nereden gelirse gelsin, gönül rahatlığı ve suç ortaklığını kınıyoruz’’ denildi.

FRANSA KRİZ MASASI KURDU

Açıklama, başkent Port-au-Prince'in kuzeydoğusundaki Croix-des-Bouquets kasabasında 10 kişinin kaçırılmasından bir gün sonra geldi. İçinde Fransa vatandaşı da bulunan 10 kişinin 7’si Katolik din adamı. 

Kaçırılanların arasında kendi vatandaşlarının da bulunması üzerine, Fransa’dan yapılan bir açıklamada, Dışişleri Bakanlığı’nın yanıt olarak kriz merkezini faaliyete geçirdiğini söyledi.

Açıklama, Fransız Piskoposlar Konferansı ve diğer Fransız din adamlarının "derin endişelerini" ifade etmeleri ve "kaçıranları kaçırdıkları kişileri barıştan kurtarmaya ve zaten yoksulluk ve güvensizliğin olduğu yerlerde daha fazla nefret eklememeye" çağırdığı sırada geldi.

İSTİKRARSIZLIĞIN ORTASINDA REFERANDUM

Amerika'nın en fakir ülkesi olan Haiti de aylardır devam eden bir siyasi kriz içinde. 

Ülke Başkanı Jovenel Moïse, görev süresinin gelecek yıl 7 Şubat'a kadar devam edeceğini savunuyor, ancak diğerleri görev süresinin geçtiğimiz 7 Şubat'ta sona erdiğini iddia ediyor. 

Anlaşmazlık, Moïse'nin hile yaptığı iddiasıyla iptal edilen bir oylamayla seçilmesi ve ardından bir yıl sonra yeniden seçilmesinden kaynaklanıyor. Moïse’nin kararname ile yönettiği ülkede ona karşı artan güvensizlik daha da şiddetleniyor. 

Moïse, istikrarsızlığın ortasında, Haziran ayında anayasa referandumu düzenlemeyi planladığını söyledi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)