"İnanç ve Bilim: COP26'ya Doğru" toplantısı, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ve Ortodoks Ekümenik Patrik Bartholomew'in yanı sıra İslam, Yahudilik, Hinduizm, Sihizm, Budizm, Taoizm, Zerdüştlük ve Jainizm gibi liderleri bir araya getirdi.

'İKLİM KRİZİNİ BİZ YAPTIK'

Papa, "Glasgow'daki COP26, benzeri görülmemiş ekolojik krize ve şu anda deneyimlediğimiz değerler krizine etkili yanıtlar vermek ve bu şekilde gelecek nesillere somut bir umut sunmak için acil bir çağrıyı temsil ediyor" dedi.

İklim değişikliğini "ağır bir tehdit" olarak nitelendiren dini liderlerin ortak çağrısı, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve Glasgow'daki COP26 Başkanı İngiliz Alok Sharma'ya verildi. Sharma, "İklim krizi bizim yapımımız" dedi.

Dünyadaki Anglikanlarının ruhani lideri Welby, yeşil faaliyetleri teşvik etmek için vergi kurallarında yapılan değişiklikler de dahil olmak üzere "geçmiş günahlarından tövbe eden küresel bir finansal mimari" çağrısında bulundu. Welby, "Son 100 yılda yaratılış üzerine savaş ilan ettik. İklime karşı savaşımız aramızdaki en yoksulları etkiliyor" dedi. 

'BİR ULUS BATARSA HEPİMİZ BATARIZ'

Çağrı, tüm hükümetleri, ortalama küresel sıcaklıktaki artışı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde sınırlandırmaya ve mümkün olan en kısa sürede net sıfır karbon emisyonu elde etmeye yardımcı olacak planları benimsemeye çağırıyor.

Raporda, daha zengin ülkelerin kendi emisyonlarını azaltmada ve daha fakir ülkelerin emisyon azaltımlarını finanse etmede başı çekmeleri gerektiği belirtildi. Bazı dini liderler, hiçbir ulusun tek başına hareket edemeyeceğini vurguladı. Katılımcılar için bir şiir söyleyen ABD'li Sih lider Rajwant Singh, "Bir ulus batarsa hepimiz batarız" dedi.

Reuters