Bir Fransız mahkemesi, iki sahtekar diş hekimini gereksiz yere diş çektirmek ve sağlıklı hastalara başka operasyonlar yapmaktan hapis cezasına çarptırdı. Baş suçlu 42 yaşındaki Lionel Guedj sekiz yıl hapis cezasına çarptırılırken, oğlu için yarı zamanlı çalışan 70 yaşındaki babası Carnot Guedj beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

GEREKSİZ BİNLERCE OPERASYON

İkili, 2006 ve 2012 yılları arasında Marsilya'da faaliyet göstererek Fransız kentindeki düşük gelirli mahallelerdeki hastaları hedef aldı. Hekimler, şüphelenmeyen insanlara, sağlıklı dişlerin çekilmesine, kanal tedavisine ve pahalı köprülerin kurulmasına kadar binlerce gereksiz operasyon gerçekleştirdi.

Nihai amacı sosyal güvenlik sisteminden kar elde etmek olan diş hekimleri, defalarca enfeksiyona, iltihaplanmaya ve hastalarında kalıcı hasara neden olan son derece özensiz işler yaparak niceliği niteliğe tercih ettiler. Savcılara göre, Lionel Guedj genellikle kanal tedavisini sadece on dakikada gerçekleştirirken, oldukça karmaşık prosedür genellikle ortalama 45 dakika sürer. Toplamda, plan bozulmadan önce 300'den fazla hasta üzerinde bu tür yaklaşık 3 bin 900 ameliyat gerçekleştirdi.

18 YAŞINDAKİ GENCİN 24 DİŞİNİ ÇEKTİLER

2010 yılında, 2.9 milyon euroya varan ücretlerle ülkenin en çok kazanan diş hekimi oldu. Sahte operasyonlar için kısmen ödeme yapan ulusal sağlık servisine göre, Guedj ortalama diş hekiminden 28 kat daha fazla köprü yapmayı başardı. Doktorların mağdurları, üzerlerinde yapılan 'çalışma' sonucunda hayatlarını değiştirecek şekilde yaralandıklarını söyledi. O sırada 18 yaşında olan bir kurban, küçük bir diş minesi sorunu nedeniyle Guedj'e gitti, ancak 24 dişi çekildi. Başka bir kurban dişsiz kaldı.

AFP'nin aktardığına göre, duruşmalar öncesinde kendisini Ouassila olarak tanımlayan bir kadın, "45 yaşıma geldiğimde dişlerimin yarısını kaybetmiştim ve 55 yaşımda artık dişlerim yoktu, sadece implantlarım vardı" dedi. Hakim, diş hekimlerini, "sistematik" kar planları sonucunda kurbanlarının hayatlarını "yok etmek" ve onları "dayanılmaz acılar" çekmeye zorlamakla suçladı. Ancak diş hekimleri, hastalarına zarar vermedikleri konusunda ısrar ettiler. (RT)