İsrail enerji bakanlığı geçen hafta, bir kısmı komşu Lübnan tarafından talep edilen Karish rezervuarının teçhizat ve doğal iletim sistemi üzerinde testler yapacağını söyledi. Çalışmaların bugün başlaması bekleniyor ve sahaya lisans veren Londra merkezli Energean şirketi, "Karish geliştirme projesinden ilk gazı haftalar içinde teslim etme yolunda" olduğunu söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ DURUMDAN MEMNUN

2013 yılında keşfedilen Karish sahasının, yakındaki Tarin sahasıyla birlikte 2-3 ton fit küp doğal gaz ve 44 milyon varil sıvıya sahip olduğu tahmin ediliyor. Hemen ihraç edilebilecek kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yol açtığı küresel enerji krizini hafifletmek için ihtiyaç duyulanın küçük bir kısmı olsa da, fiyatlar yükselirken ve Avrupa Rus gaz kaynaklarına alternatifler ararken, operasyon İsrail'in batılı müttefikleri tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

KRİZ BÜYÜYOR

Ancak İsrail'le teknik olarak hala savaş halinde olan Lübnan, Karish sahasının bir kısmının kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Yaz boyunca, Energean'ın Beyrut'tan 2020'de başlayan ABD aracılı deniz sınırı müzakereleri tamamlanana kadar rezervuarın geliştirilmemesi yönündeki protestolarına rağmen, Haziran ayında bir üretim gemisini sahaya getirmesiyle olaylar krize dönüştü.

İran ile müttefik güçlü Lübnanlı Şii hareketi olan Hizbullah, Energean hareketine 2 Temmuz'da İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından vurulan Karish’e silahsız insansız hava araçları göndererek karşılık verdi.

Grup, İsrail'in tartışmalı bölgede ilerlemesi durumunda defalarca saldırı tehdidinde bulundu. Cumartesi günü, Hizbullah lideri Hassan Nasrallah televizyonda yaptığı bir konuşmada İsrail'in Karish'ten gaz çıkarmasının bir "kırmızı çizgi" olduğunu, ancak ABD'nin aracılık ettiği deniz sınırı görüşmelerinin başarılı olmasını istediğini söyledi. (Guardian)