Bilim insanları, en karmaşık insan organını kapanırken yanlışlıkla kaydettiler ve ölmeden önceki anlarda neler olabileceğine dair bir fikir verdi.

BEYİN DALGALARINDA ARTIŞ

FrontiersInAging Neuroscience'da yayınlanan bir araştırma, epilepsi tedavisi gören 87 yaşındaki bir erkeğe odaklandı.Adam ani bir kalp krizi geçirip öldüğünde beyin aktivitesini kaydeden bir makineye bağlandı.Ancak makine, adamın ölümü sırasında beyin aktivitesini kaydetmeye devam etti.

Bilim insanları, adamın son kalp atışının her iki tarafında 30 saniye içinde belirli bir tür beyin dalgasında bir artış olduğunu gördüler.Bu beyin dalgalarıkarmaşık bilişsel işlevlerle ilişkilidir ve özellikle konsantre olurken, rüya görürken ve meditasyon yaparken, ayrıca anıları hatırlarken ve bilgileri işlerken aktiftir.

‘HAYATIMIZ FİLM ŞERİDİ OLUYOR MU?’ SORUSU 

Gama dalgaları olarak bilinen kaydedilen beyin dalgaları, ölürken rüya görme, anıları hatırlama veya meditasyon sırasındaki sinirsel aktivitenin aynısını yaşadığımızı gösteriyor.Hayatımızın son anlarımızda gerçekten "gözlerimizin önünden geçip geçmediği" sorusunu gündeme getiriyor.

Çalışmayı yöneten Louisville Üniversitesi'nde beyin cerrahı olan Dr.AjmalZemmar, "Bu bulgular, yaşamın tam olarak ne zaman sona erdiği konusundaki anlayışımıza meydan okuyor ve organ bağışının zamanlaması ile ilgili olanlar gibi müteakip önemli soruları ortaya çıkarıyor" dedi. 

Zemmar, "Bu araştırmadan öğrenebileceğimiz bir şey, sevdiklerimizin gözleri kapalı ve bizi bırakmaya hazır olmalarına rağmen, beyinlerinin hayatlarında deneyimledikleri en güzel anlardan bazılarını tekrarlıyor olabileceğidir" diye ekledi.Araştırmacılar, çalışmanın türünün ilk örneği olduğu ve epilepsi nedeniyle zaten yaralanmış bir beyni içerdiği konusunda uyardı.Bununla birlikte, daha fazla araştırma yapmanın ve son anlarımızda aklımızdan neler geçtiğini daha derinden anlamanın yolunu açabilir. (Sky News)