Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir dizi zengin ülkenin artık çocukları ve gençleri aşıladığı, yoksul devletlerin ise sağlık çalışanlarını ve onların en savunmasız gruplarını zar zor aşılamaya başlamış olmasından ötürü öfkesini dile getirdi.

‘’AŞILAR BİR AVUÇ ZENGİN ÜLKEDE’’

Bir basın toplantısında "Ocak ayında, ahlaki bir felaketin ortaya çıkma potansiyeli hakkında konuştum. Maalesef, şimdi buna tanık oluyoruz. Arzın çoğunu satın alan bir avuç zengin ülkede, düşük riskli gruplar şimdi aşılanıyor’’ dedi. 

Ghebreyesus, “Bazı ülkelerin neden çocuklarını ve ergenlerini aşılamak istediklerini anlıyorum, ancak şu anda onları yeniden düşünmeye ve bunun yerine Covax'a aşı bağışlamaya çağırıyorum. Düşük ve düşük orta gelirli ülkelerde Covid-19 aşısı sağlık çalışanlarını aşılamaya bile yetmedi ve hastaneler acilen hayat kurtaran bakıma ihtiyaç duyan insanlarla dolup taşıyor" diyerek acı tabloyu ortaya koydu. 

Kanada ve ABD, son haftalarda ergenlerde kullanım için izin verilen aşılara sahip ülkeler arasında yer alıyor. Ancak bir DSÖ yetkilisi, Washington ile doz paylaşımı konulu görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

YÜZDE 0.3’ÜNE AŞI YAPILDI

AFP’nin yaptığı sayımına göre, dünya çapında en az 210 bölgede yaklaşık 1,4 milyar dozda Covid-19 aşısı enjekte edildi. Bunların yaklaşık yüzde 44'ü yüksek gelirli ülkelerde kullanıldı ve bu grup, küresel nüfusun yüzde 16'sını oluşturuyor. Dünya nüfusunun yüzde 9'una ev sahipliği yapan en düşük gelirli 29 ülkede nüfusun sadece yüzde 0,3’üne aşı yapıldı.

‘’ÖNÜMÜZDEKİ YIL DAHA ÖLÜMCÜL OLACAK’’

Tedros, erişimdeki bu eşitsizlik karşısında, aşıların gelişine rağmen dünyanın muhtemelen bu yıl sondan daha fazla ölüm göreceği uyarısında bulunarak, "Bu salgının ikinci yılı için ilkinden çok daha ölümcül olma yolundayız. Halk sağlığı önlemleri ve aşılamanın bir kombinasyonu ile hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak tek çıkış yolu" dedi. (Guardian)