Yeni yayınlanan eylem çağrısı, hükümetleri, 2003 yılında DSÖ'nün himayesinde müzakere edilen tütün çerçeve sözleşmesine benzer şekilde, fosil yakıt arama ve üretimini aşamalı olarak sona erdirmek için yasal olarak bağlayıcı bir planı kabul etmeye çağırıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Fosil yakıtlara bağımlılık, yalnızca bir çevresel vandalizm eylemi değildir. Sağlık açısından bakıldığında, bu bir kendi kendini sabote etme eylemidir” dedi. 

‘SAĞLIK SEKTÖRÜ İLK KEZ BU ALANDA TOPLANIYOR’

Örgütün İklim Değişikliği Departmanı Başkanı Diarmid Campbell-Lendrum, "Sağlık sektörü, fosil yakıtlar hakkında açıkça böyle bir açıklama yapmak için ilk kez bir araya geldi. Hava kirliliğinden kaynaklanan mevcut ölüm ve hastalık yükü, tütün kullanımınınkiyle karşılaştırılabilirken, fosil yakıtların iklim üzerindeki uzun vadeli etkileri, nükleer silahlar gibi insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor" dedi. 

Fosil yakıt arama ve üretimini sona erdirme kampanyası Dalai Lama ve diğer 100 Nobel ödüllü, Vatikan, çeşitli şehirler ve ada devletleri, binden fazla sağlık uzmanı ve yaklaşık 3 bin bilim insanı ve akademisyenden geniş destek aldı. Girişim, 1968'de imzalanan ve atom silahlarının ve teknolojinin yayılmasını bir dereceye kadar sınırlayan nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasına benzer bir plan amaçlıyor.

‘FIRSATI KULLANMAZSAK İNSANLIK SONA ERECEK’

Ödüllü profesör Noam Chomsky, “İnsanlar bir uçuruma doğru yürüyor. Ona ulaştığımızda, felaket kaçınılmaz olacak. Kendimizi ve pervasız bir vazgeçişle yok ettiğimiz sayısız diğer türü kurtarmak için az bir fırsatımız var. Fosil yakıtlardan kurtulmak için biraz zamanımız kaldı. Fırsatı kullanacağız, yoksa insanlık sona erecek" dedi. 

Fosil yakıtlar, gelecek nesiller için varoluşsal bir tehdit oluşturmasının yanı sıra, bir araştırmaya göre, 2018'de 8 milyondan fazla kişinin erken ölümüne, o yılki toplam ölümlerin yüzde 18'ine neden olarak günümüzde bir tehlikedir. Bu ölümlerin çoğuna hava kirliliği neden oldu, ancak iklim krizi aynı zamanda ısıya bağlı hastalık riskini artırıyor ve gıda ve su kaynaklı hastalıkların bulaşması ve vektör kaynaklı hastalıkların yayılması için ideal koşullar yaratıyor.

Kuraklık, sel ve yangın gibi aşırı hava olayları kendi sağlık tehlikelerini taşırken, fosil yakıt çalışanları ve tesislere yakın topluluklar, petrol sızıntıları ve boru hattı patlamalarından akciğer hastalıkları ve kanserlere kadar çok sayıda riskle karşı karşıya. (Guardian)