DSÖ'nün Avrupa bölgesi olarak adlandırdığı 53 ülkede ölü sayısı şimdiden 1,5 milyonu aştı. Örgüt, Mart 2022'ye kadar 49 ülkede yoğun bakım ünitelerinde "yüksek veya aşırı stres" konusunda uyardı.

AŞILAR ZORUNLU OLABİLİR

Avrupa, vakalarda ciddi bir artışla karşı karşıya, Avusturya, yeniden karantinaya girmeye ve diğerler ülkeleri yeni önlem düşünmeye sevk ediyor. Fransa, Almanya ve Yunanistan da dahil olmak üzere bir dizi ülke, yakında vatandaşlarının tam aşılı sayılması için güçlendirici üçüncü dozları zorunlu hale getirebilir. Ancak bazı ülkelerde yeni önlemlere karşı şiddetli protestolar yaşandı. 

İKİ ANA FAKTÖR

DSÖ, değerlendirmesinde, Covid-19’un Avrupa bölgesindeki en büyük ölüm nedeni olduğu konusunda uyardı. DSÖ’den yapılan açıklamada, "Kümülatif bildirilen ölümlerin, mevcut eğilimlere göre gelecek yıl bahara kadar 2,2 milyonu aşacağı tahmin ediliyor" denildi.

Onaylanmış Covid-19 ile ilgili ölümler son zamanlarda iki katına çıkarak günde yaklaşık 4 bin 200'e ulaştı. Yalnızca Rusya'da günlük ölüm sayısı son zamanlarda bin 200'ü geçti. Dünya Sağlık Örgütü, çok sayıda aşılanmamış insan ve bazı ülkelerde Delta varyantının yaygınlığının, Avrupa bölgesindeki yüksek bulaşma oranlarının arkasındaki temel faktörler olduğunu söyledi.

DSÖ Avrupa direktörü Dr. Hans Kluge, henüz aşılanmamış olanları aşı yaptırmaya çağırarak, "Hepimizin gereksiz trajedileri ve can kayıplarını önlemeye yardım etme ve bu kış sezonunda toplum ve işletmelerde daha fazla bozulmayı sınırlama fırsatına ve sorumluluğuna sahibiz" dedi.

BBC