Hükümete danışmanlık yapan bir organ olan Almanya'nın etik konseyi, aşılananlara hiçbir özel koşul tanınmamasını tavsiye etti. Devlet destekli programlar, Danimarka'nın dijital aşı pasaportu uygulamaya koyma planlarını açıkladığı ve İsveç'in uluslararası standartlar mevcutsa yaza kadar dijital aşı pasaportuna sahip olacağını söylediği İskandinavya'da daha hızlı ilerliyor. 

İsveç'in dijitalleşme bakanı Anders Ygeman, dünya yeniden hareketlenecekse bu tür belgelerin norm haline gelmesi gerektiğini söyledi.

İNSANLARI TEŞVİK ETMEK İÇİN KULLANILDI

İsrailli yetkililer, aşılanmış kişilerin restoranlarda yemek yemesine, tiyatroya ve sinemaya gitmesine, özgürce seyahat etmesine ve uluslararası seyahatlerde karantinadan muaf tutulmasına izin verecek "yeşil pasaport" olasılığını ima ettiler. İki Pfizer aşısı olanlara verilecek olan pasaport, insanları aşılamaya teşvik etmenin bir yolu olarak kullanıldı, ancak
aynı zamanda ekonomiyi canlandırma çabası olarak görülüyor. 

Bununla birlikte, aşıların bulaşmayı azaltıp azaltmadığı konusunda belirsizlik olduğu için, fikir şüpheyle karşılandı.

MASKE KADAR NORMALLEŞEBİLİR

ABD'de Başkan Joe Biden, devlet kurumlarından, aşı sertifikalarının dijital versiyonlarını üretmenin fizibilitesini araştırmalarını istedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, AB'nin "hızlı seyahat şeridi" oluşturmaya yardımcı olabilecek ortak bir aşı sertifikasıyla ilerlemesini önerdi.
Birinin koronavirüse karşı aşılanmış veya koronavirüse karşı test edilmiş olduğuna dair resmi kanıt sağlayan, muhtemelen dijital olan evrensel bir belge, birkaç ay içinde gerçeğe dönüşebilir ve bu, maskeyle evden çıkmak kadar hayatın bir parçası.

VİRÜS YENİDEN DİRİLDİ

İddiaya göre, aşılama programı dahilinde Şubat ayının ortasına kadar 50 milyon insanı aşılamayı hedefleyen Çin, yetkililerin aşı kayıtlarını ülkenin her yerde bulunan sağlık uygulamalarıyla entegre etme planı üzerinde çalışıyor. Bu, seyahat eden insanların dolaşırken
karantinayı atlatmasına izin verebilir. 
Ancak, virüsün yeniden dirilmesiyle ilgili yüksek seviyelerde korku sebebiyle planların askıya alındığı bildirildi.

YÜZDE 46 AŞI OLURUM DİYOR

Aşı programı başladığında mümkün olduğu kadar çok insanı aşı olmaya teşvik etmek amacıyla, Hong Kong'da aşı pasaportları olasılığı artırıldı. Hong Kong Üniversitesi tarafından yapılan ankette, vatandaşların sadece yüzde 46'sı aşı olmaya sıcak bakıyor. Kalan vatandaşlar
ise, hem hükümete güvensizlik hem de yan etkilerden korktukları için aşı olmaya istekli olmadıklarını söyledi.

YÜKSEK MAHKEME ZORUNLU HALE GETİRDİ
 
Brezilya'da, 11 yüksek mahkeme yargıcından 10'u, okullar, toplu taşıma, alışveriş merkezleri ve restoranların aşı sertifikası talep etmelerine izin verilerek aşılamanın dolaylı olarak zorunlu hale getirilebileceğine karar verdi. 

Aşırı sağcı başkan Jair Bolsonaro ise aşıyı reddedeceğini söyledi ve başkalarının da reddetme hakkı savundu.

AŞI ZORUNLULUĞUNUN DOLAYLI YOLU

Aşı tereddütlerinin yüksek olduğu Fransa'da, bazı aşı karşıtları, aşı pasaportlarının aşılamayı zorunlu hale getirmenin dolaylı yolu olarak görülebileceğini söyledi. Fransa’nın Avrupa İşleri Bakanı Clément Beaune, aşılar henüz herkese sunulmadığı için bu fikre itiraz ederek "Çok isteksiziz" dedi.