Amazon'un Rondonia eyaletindeki bir Reuters tanığı, 40 dakikada geçilen bir üst geçitte sadece iki yangın gördü. 2019 ve 2020'deki en yoğun yanma mevsiminde bölgeyi kaplayan kalın dumanla keskin bir tezat içinde son durum iyiydi.

BOLSONARO’YA TEPKİ YAĞMIŞTI

Ilık yangın mevsimi, 2019 ve 2020'deki yangınlarda meydana gelen ve sağcı Başkan Jair Bolsonaro'nun dünyanın en büyük yağmur ormanını korumak için yeterli çabayı göstermediği yönünde küresel tepki çeken büyük artışların ardından geldi.

Brezilya'nın ulusal uzay araştırma ajansı Inpe'nin ön verilerine göre, uydular Eylül ayının ilk 29 gününde 16 bin 747 yangın kaydederken, bu rakam 2020'deki tüm ay için 32 bin 174'tü.

ETKİLİ YAĞIŞLAR UMUT OLUYOR

Inpe'de yangın verileri konusunda uzmanlaşmış kıdemli bilim adamı Alberto Setzer, "Yağmurlar gerçekten yardımcı oldu ve bazı belirli alanlarda icra kurumlarının faaliyetleri de olumlu yansıdı. Amazon'da yasa dışı ormansızlaşma ve yangınlar için binlerce para cezası verildi" dedi. 

Birkaç devlet kurumu tarafından derlenen ve Reuters tarafından gözden geçirilen bir yangın bültenine göre Amazon, 24 ve 28 Eylül arasında önceki yıllara göre daha fazla yağmur gördü. 6 Ekim'e kadar olan tahminler, ülke genelinde önemli yağışların beklendiğini gösteriyor.

YANGINLARA KARŞI UYDU TAKİBİ 

Bolsonaro’nun yardımcısı olan Hamilton Mourao'nun danışmanı Coronel Luis Antonio Ferreira Marques Ramos, hükümetin yangınları durdurmak için eş zamanlı eylemlerinin de hasarı azaltmak için gerekli olduğunu söyledi.

Mourao, Bolsonaro'nun başkanlığının başından beri Amazon'daki politikayı denetledi ve yangın ve ormansızlaşmayla mücadelede yer alan ordu, çevre kurumları, polis ve diğer hükümet organları arasındaki eşgüdümlü çabaya başkanlık ediyor.

Ayrıca, ülkenin savunma bakanlığı, yangınla mücadele çabalarının nereye odaklanacağına daha hızlı bir şekilde öncelik verilmesine yardımcı olacağını söylediği uydu verilerine dayanan yeni bir araç başlattı.

Kaynak: Reuters