Space Cargo Unlimited, Kasım 2019'da Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) 12 şişe Petrus 2000 şarabı gönderdi. Uzayda 400 günden fazla bir süre sonra, sıfır yerçekimi ile yaklaşık 300 milyon kilometre seyahat ettikten sonra, şarap geçtiğimiz Ocak ayında Dünya'ya geri döndü. 

Müzayede evi Christie's’de satışa sunulan şarap için 1 milyon dolarlık bir satış fiyatı tahmin ediliyor. 

DENENMEYE BAŞLANDI

Bilim adamları bunu analiz etti ve Mart ayında Bordeaux Üniversitesi'nin şarap enstitüsünde şaraplar denemeye başladı ve bunu Dünya'da yıllanmış şaraplarla karşılaştırdı. Gazeteci ve Inside Bordeaux'nun yazarı Jane Anson, şanslı birkaç kişiden biriydi. 

Anson, BBC'ye "Daha iyi mi yoksa daha kötü mü olduğunu söylemek benim için zor. Ama kesinlikle farklıydı. Aromatikler daha çiçeksi ve daha dumanlıydı’’ dedi. Yazar Anson, sıfır yer çekiminin şarap üzerinde bir etkisi olup olmadığından veya Dünya'ya ve çevresine yapılan yolculuğun etkisinin olup olmadığından emin değildi.

ARAŞTIRMAYI FİNANSE EDECEK

Şişeler, Space Cargo Unlimited tarafından yürütülen özel olarak finanse edilen bir uzay araştırma programı olan Mission WISE'in bir parçası olarak uzaya gönderildi. Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Nicolas Gaume yaptığı açıklamada, programın sıfır yerçekimi ve uzayın etkilerini inceleyerek "yarın için ihtiyaç duyduğumuz tarım ve gıdayı Dünya'da icat etmeye yardımcı olmayı" amaçladığını söyledi.

Satıştan elde edilen gelir, uzayda daha fazla Space Cargo Unlimited deneyini finanse etmeye yardımcı olacak. Triptree BBC'ye yaptığı açıklamada, araştırmanın "şarabın uzayda olgunlaştığını" gösterdiğini söyledi. (BBC)