Buna bağlı olarak 2021'de yoksulluk on yıl içinde görülmeyen seviyelere yükselecek ve hükümetler buna yanıt vermek için mücadele edecek. Dünya Bankası, salgının aşırı yoksulların sayısına 150 milyon kişinin daha ekleneceğini tahmin ediyor. 1990'dan 2019'a kadar sayıları dünya nüfusunun yüzde 36'sından yüzde 8'ine düşmüştü ancak şimdi 1998'den beri ilk kez artıyor. 

BM ise 70 ülkede 240-490 milyon insanın, temel barınaktan yoksun olmayı veya çocukların aç kalmasını içeren ‘çok boyutlu yoksulluğa’ itileceğini öngörüyor.

ŞEHİRDE YAŞAYANLAR KÖYDEKİLERDEN DAHA ZOR DURUMDA OLACAK

Yeni yoksulların çoğu Güney Asya ve Sahra altı Afrika'da olacak. Şehir sakinleri, kırsal kesimdeki yoksullardan daha kötü duruma gelecek. Çünkü kendi yiyeceklerini yetiştiremiyor ve toparlanması yavaş olan kayıt dışı sektörlerde (örneğin hizmetçi veya sokak satıcısı olarak) çalışma eğiliminde olacak.

PEKÇOK ÇOCUK OKULU BIRAKACAK

Birçok kişi yurtdışında çalışan aile üyelerinden yeteri desteği alamazken ellerinde bulunan değerli eşyaları satma yoluna gitti. Öte yandan etkiler devam ettikçe kentten köye göç artacak ve pekçok çocuk işe gitmek için okulu bırakacak.

DURUM VAHİM

BM Dünya Gıda Programı, açlığın 2020 sonuna kadar ikiye katlanacağını öngörüyor: 130 milyon insan daha yeterli miktarda yemek bulamayacak. Uzun vadeli etkiler, özellikle fiziksel büyümesi ve zihinsel gelişimi yavaşlayacak küçük çocuklar için korkunç olacaktır. Pandeminin sağlık hizmetlerini kesintiye uğratması, 2021'de daha fazla annenin doğum sırasında öleceği ve daha fazla insanın diyabet gibi kronik hastalıklardan ve sıtma gibi önlenebilir hastalıklardan öleceği anlamına geliyor.

YOKSULLUK VEBASI DAHA DA YAYILACAK

Bütün bu acılar, siyasi istikrarsızlığı ve toplumsal huzursuzluğu daha da artıracaktır. Silahlı çatışmanın kıyısındaki kırılgan devletler, çatışmaların çıktığını görecek. Bazıları iç savaşa girebilir. Artan eşitsizlik ve yaygın hayal kırıklığı protestolara yol açabilir. Ve neredeyse her ülkenin kendi ülkesindeki krizlerle uğraştığı için savunmasız ülkelere yardım etme çabaları sınırlı olacaktır. Pandeminin gölgesinde, yoksulluk vebası daha da yayılacak.

Çeviri: İsmail Cömert