Örgüt, kuzeydeki stratejik Kunduz kentinin yanı sıra Sar-e-Pul ve Taloqan'ın kontrolünü ele geçirdi.

SAATLER İÇİNDE ALDILAR

ABD ve diğer uluslararası güçlerin 20 yıllık askeri operasyonların ardından askerlerini ülkeden çekmeye başlamasının ardından Afganistan genelinde şiddet tırmandı. Taliban militanları son haftalarda hızlı ilerleme kaydetti. Kırsal kesimin geniş alanlarını ele geçirdikten sonra, şimdi önemli kasabaları ve şehirleri hedef alıyorlar.

Kuzeydeki üç şehir, Pazar günü Kunduz'da bir sakinin durumu "tam bir kaos" olarak nitelendirmesiyle saatler içinde Taliban kontrolüne geçti. Bu arada Afgan hükümeti, güçlerinin önemli tesisleri geri almak için savaştığını söyledi.

ABD: KABUL EDİLEMEZ

ABD, Afgan askeri yetkililerinin militanların öldürüldüğünü söylemesiyle, Taliban mevzilerine yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Ancak Taliban, hava saldırılarının Lashkar Gah şehrinde iki hastaneyi ve bir okulu vurduğunu söylüyor. Her iki iddia da bağımsız olarak doğrulanmadı.

Afganistan'daki ABD büyükelçiliği, Taliban'ın "Afgan şehirlerine yönelik şiddetli saldırısını" kınadı ve grubun "kurallarını zorla dayatma eylemlerinin kabul edilemez" olduğunu söyledi. Açıklamada, "Sivillerin refahını ve haklarını akılsızca hiçe sayıyorlar ve bu ülkenin insani krizini daha da kötüleştirecek" denildi. 

(BBC)