Science Journal'daki araştırmacılar, iki yıl süren bir deneyde 40 ülkedeki 355 şehirde bazıları boş, bazıları paralı 17 bin 303 cüzdanın sahibine ulaştırılması eğitimini inceleyerek ülkelerin 'dürüstlük' seviyelerini ölçtü. 

Deneyle önyargıları yıkan bir tablo çıktı. Deneyde dünyanın her yerindeki insanların, içinde para olan cüzdanları iade etme eğilimleri, içinde para bulunmayan cüzdanları sahibine teslim etme eğiliminden daha yüksek çıktı.

600 BİN DOLARA MAL OLDU 

600 bin dolara mal olan deney kısaca şu şekilde gerçekleşti;

Turist kılığındaki araştırma görevlileri 40 ülkedeki restoran, müze, banka ve otel gibi yerlerde karşılanna çıkan ilk yetkiliye bir cüzdan uzattı. 

Cüzdanı yolda bulduklarını ve aceleleri olduğu için teslim edip gitmeleri gerektiğini sÖylediler. 

Bu cüzdanlar, ana dilde yazılmış alışveriş listelerini, üzerinde sahibinin adı ve e-posta yazılı kartvizitleri, biraz para ve bir anahtar içeriyordu. 

Sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı:

CÜZDANDAN 13 BİN DOLAR ÇIKTI

Para içermeyen cüzdanların yüzde 46'sı, 13 dolar içeren cüzdanların yüzde 61'i ve 100 dolar içeren cüzdanların yüzde 72'si cüzdandaki adrese iletildi. Türkiye'de ise içinde para bulunmayan cüzdanlardan yüzde 20'si araştırmacılara teslim edilirken, içinde para olan cüzdanlann ise yüzde 43'ü ulaştırıldı. Dürüstlük seviyesinde Danimarka ve İsveç liste başı oldu. Peru, Kenya ve Meksika ise en alt sıralarda yer aldı. 

polemikhaber.com