Birkaç bölgede yayınlanan duyurularda, sakinlere evde kalmalarının emredildiği ve en az Çarşamba gününe kadar sürecek "sessiz dönem" kapsamında zorunlu olmayan teslimatların yasaklandığı belirtildi. Bildiriler, sıkı önlemlerin toplu test sonuçlarına bağlı olarak uzatılabileceğini söyledi.

SEBEBİ BİLİNMİYOR

Şehirdeki yeni Covid-19 vakalarının sayısı düşmeye devam ederken, yenilenen kısıtlamalara neyin yol açtığı net değildi. Pazartesi günü Şangay, neredeyse tamamı asemptomatik olan 3 bin 947 vaka ve 11 ölüm bildirdi. Yetkililer, şehrin 25 milyon sakini üzerindeki izolasyon kurallarını kademeli olarak kaldırıyor, ancak yeni kısıtlamalarla, şehir salgının erken aşamasındaki koşullara geri dönüyor gibi görünüyor.

Şangay başlangıçta sokağa çıkma yasağı ile birlikte toplu testler yapmıştı, ancak vaka sayıları arttıkça bunu genişletti. Binlerce sakin, pozitif bir test sonucu gösterdiği veya yalnızca enfekte bir kişiyle temas halinde olduğu için merkezi karantina merkezlerinde kalmaya zorlandı.

HALK BEZDİ: ‘PSİKOLOJİK YARDIMA İHTİYACIM VAR’

Sosyal medya aracılığıyla ulaşılan iki Şanghay sakini, kendilerine bir hafta kadar sürebileceği söylenen yeni kısıtlamalardan önceden haber almadıklarını söyledi. Bir teknoloji şirketinde araştırmacı olan Zhang Chen, "Hazırlıksızız. Karantina tesisine götürülmek için “sıranın bana geleceğini düşünerek valizimi topladım. Mayıs'ta ne olacağını bilmiyorum ama karantinadan sonra psikolojik yardıma ihtiyacım olacağını düşünüyorum" dedi.

Batı Pudong bölgesinde bir pazarlama uzmanı, karantina altında geçim masrafları artmaya devam etse bile yaşam kalitesinin düştüğünü söyledi. Yetkililerin tepkisinden kaçınmak için sadece soyadı Lu ile tanımlanmasını isteyen kadın, "Her seferinde, karantinanın birkaç gün sonra hafifletileceğini söylüyorlar, ancak bir sonu yok gibi görünüyor" dedi. (AP)