Neredeyse tüm oy pusulaları sayıldığında, Lasso, Arauz'un yüzde 47,5'ine kıyasla oyların yüzde 52,5'ini kazanmıştı.

‘’DEĞİŞİM İHTİYACINI GÖSTERDİ’’

65 yaşındaki üç kez cumhurbaşkanı adayı olan Lasso, destekçilerine verdiği demeçte "ülkemizin kaderini değiştirme zorluğunu" kabul ettiğini söyledi. Lasso, "Tüm Ekvadorluların geleceklerine karar verdikleri bir gün. Oylarını değişim ihtiyacını ve daha iyi günler arzusunu
ifade etmek için kullandılar" dedi. Lasso, 24 Mayıs'ta göreve başlayacak.

‘SOLCU POLİTİKALARDAN KOPMA’ SÖZÜ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini iki kez ikinci sırada tamamlayan eski bankacı, ülkenin iş sektörünü temsil ediyor. Ekvador'u aşağı çektiğini söylediği geçmiş yönetimlerin solcu politikalarından kopacağına söz verdi. Artan yabancı yatırımı çekme, iki milyon yeni iş yaratma ve petrol üretimini artırma sözü verdi. 

Ekonomiyle ilgili olarak, asgari aylık ücretin yanı sıra küçük işletmeler için vergi indirimleri ve girişimciliği canlandırmak için bir fon yaratılması önerisinde bulundu.

YOLSUZLUK İDDİALARI AŞILAMAYI GECİKTİRDİ

Ekvador merkez bankasına göre, ülke ekonomisi 2020'de yüzde 7,8 küçüldü ve Ulusal İstatistik ve Sayım Enstitüsü (INEC) verileri, Ocak 2021 itibariyle yarım milyon insanın işsiz kaldığını gösterdi. 

Ekonomik çalkantıya ek olarak, sağlık bakanlığı içindeki yolsuzluk suçlamaları, ulusal bir Covid-19 aşılama planının tasarlanmasında neredeyse iki aylık bir gecikmeye yol açtı.

(BBC, Çeviri:polemikhaber)