Hem prens hem de babası Kral Salman ile görüşecek olan Biden, iki yıl önce, Suudi Arabistanlı ajanlar tarafından İstanbul’da vahşice katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının üzerine Suudi Arabistan'ı "yalnızlaştırma" sözü vermişti. Prens, suikastla ilgisi olduğunu ne kadar reddetse de, ABD istihbaratı tam tersini belirtiyor.  

Liderler için tartışma konuları arasında enerji temini, insan hakları ve güvenlik işbirliği yer alacak. Suudi Arabistan dünyanın en büyük petrol üreticisi ve ilişkileri sıfırlama girişimi, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle petrol fiyatlarındaki ani yükselişi takip ediyor. ABD'nin Suudi yetkilileri üretimi artırma taahhüdü için yoğun mesai yapması bekleniyor.

KAŞIKÇI CİNAYETİNDE ‘SORU İŞARETİ’

Biden, bu akşam, göreve başladığından bu yana ilk kez Prens Muhammed ile buluşacağı Suudi Arabistan şehri Cidde'ye gidecek. Başkan şimdiye kadar, Biden'in doğrudan muadili olduğunu söylediği Kral Salman ile görüşmekte ısrar etti. Beyaz Saray yetkilileri, Biden'ın Washington Post köşe yazarı olan ve ABD'de yaşayan Kaşıkçı cinayetini gündeme getirip getirmeyeceğini söylemeyi reddetti.

Prens Muhammed ile görüşme, zirveyi Suudi Arabistan'a insan hakları sicilinde meydan okumak için kullanmasını isteyen ABD başkanının kendi Demokrat Partisi'nden bazı isimleri tarafından sert karşılandı. Geçen hafta, kıdemli demokratlardan Adam Schiff, Biden'ın yerinde olsaydı ülkeyi ziyaret etmeyeceğini veya Prens Muhammed ile görüşmeyeceğini söyledi.

Schiff, "Bu, bir Amerikan sakinini katleden, onu parçalara ayıran ve en korkunç ve önceden tasarlanmış bir şekilde… Suudi Arabistan’da insan hakları kendi açısından radikal bir değişiklik yapılana kadar onunla hiçbir şey yapmak istemem" diye ekledi. (BBC)