Tesla araçlarının kazalara ilişkin verileri depoladığı zaten biliniyordu, ancak Hollanda Adli Tıp Enstitüsü (NFI), araştırmacıların daha önce farkında olduğundan çok daha fazla veri keşfettiğini söyledi.

NFI, şifresi çözülen verilerin Tesla araçlarının Autopilot olarak bilinen sürücü yardım sisteminin çalışması hakkında bilgi depoladığını gösterdiğini açıkladı. Araçlar ayrıca hızı, gaz pedalı konumunu, direksiyon açısını ve fren kullanımını da kaydediyor ve aracın nasıl kullanıldığına bağlı olarak bu veriler bir yıldan fazla saklanabiliyor.

NFI’nın Dijital Araştırmacısı Francis Hoogendijk yaptığı açıklamada, "Bu veriler adli araştırmacılar ve trafik kazası analistleri için çok sayıda bilgi içeriyor ve ölümcül bir trafik kazası veya yaralanmalı bir kaza sonrası cezai soruşturmaya yardımcı olabilir" dedi.

‘KİM SUÇLU?’

NFI, Otopilot kullanan bir Tesla sürücüsünün ve önünde aniden sert fren yapan bir arabanın karıştığı bir çarpışmayı araştırdı. Soruşturma, Tesla sürücüsünün otomobilin kontrolünü yeniden başlatmak için bir uyarıya beklenen yanıt süresi içinde tepki verdiğini, ancak Tesla'nın yoğun trafikte diğer aracı çok yakından takip etmesi nedeniyle çarpışmanın meydana geldiğini gösterdi. NFI’da bir araştırmacı olan Aart Spek, "Bu onu ilginç kılıyor, çünkü mesafeden kim sorumlu: araba mı,
sürücü mü?" dedi

NFI, Tesla'nın teknolojisini diğer üreticilerden korumak ve sürücü gizliliğini korumak için kodlanmış sürüş verilerini şifrelediğini söyledi. Araç sahipleri, bir kaza durumunda kamera görüntüleri de dahil olmak üzere verilerini talep edebilir.

TESLA VERİLERİ GİZLEMİŞ

NFI, Tesla'nın Hollanda makamlarından gelen veri taleplerine uyduğunu, ancak yararlı olabilecek birçok veriyi dışarıda bıraktığını tespit etti. Hoogendijk, Tesla'nın kodunun şifresini çözerek, NFI'nın artık otomobil üreticisinin ne tür verileri ve ne kadar süreyle sakladığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunu ve daha ayrıntılı veri taleplerine izin verdiğini söyledi. Hoogendijk, "Bilmediğin bir şeyi iddia edemezsin, bu yüzden başka nelerin saklandığını artık bilmemizde fayda var" dedi.

Reuters