Caruana Galizia, Ekim 2017'de evinin yakınında bomba yüklü bir araç saldırısında öldü.

'KADIN WİKİLEAKS'

Soruşturma, Başbakan Joseph Muscat'ın yakın ortakları dahil olduktan sonra 2019'da istifasına yol açtı. Başbakan yolsuzluk iddialarını reddederken, "Kadın Wikileaks" olarak adlandırılan Caruana Galizia, ülke içinde ve dışında yolsuzluk ağlarını ortaya çıkardı. 53 yaşında vefat eden duayen gazeteci, 30 yıl gazetecilik yaptı. Popüler Running Commentary bloğunda Maltalı politikacıları ve diğer yetkilileri yolsuzlukla suçluyordu. 

Hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. 2017'de, zenginlerin vergi cennetlerini kullandığını ortaya çıkaran Panama Belgeleri skandalı ile Maskat'ı ilişkilendiren iddiaları yayınlayarak erken seçimi tetikledi.

FAİLLERİ TESPİT EDİLEMİYOR

Caruana Galizia'nın ailesi, onun cinayetiyle ilgili bağımsız bir kamu soruşturması istedi. Muscat, istifa etmeden birkaç ay önce izin soruşturmaya verdi. Son iki yılda, soruşturmada müfettişler, politikacılar ve gazeteciler de dahil olmak üzere düzinelerce tanık dinledi.

437 sayfalık bir rapor, büyük işletmeler ve hükümet arasında "haksız bir yakınlığa" atıfta bulundu. Raporda ayrıca yasaların iyileştirilmesi ve Malta'daki gazetecilerin daha iyi korunması için önerilerde bulunuldu.

Cinayetten, şimdiye kadar sadece bir avuç kişi suçlandı. Şubat ayında, Caruana Galizia'yı öldürmekle suçlanan üç kişiden biri suçunu kabul etti ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğerleri henüz mahkemeye çıkmadı. Dördüncü bir kişi, Maltalı işadamı Yorgen Fenech de cinayetle ilgili olarak suçlanıyor. 

BBC