Koblenz kentindeki bir mahkeme, Enver Raslan'ı Suriye'deki çatışmalar sırasında Al-Khatib gözaltı merkezinde 27 mahkumun öldürülmesini denetlemekten suçlu buldu.

SADECE O DEĞİL

58 yaşındaki güvenlik yetkilisi, Suriye güvenlik hizmetlerinde görev yaparken tutuklulara işkence ve cinayet emri vermekle suçlandı. Suçların 2011 ile 2012 yılları arasında, Suriye'deki uzun süreli çatışmanın başlarında işlendiği söyleniyor. Berlin, Suriyeli adamı evrensel yargı yetkisiyle yargılama hakkını talep etti. Hukuk teorisi, nerede gerçekleştiklerine bakılmaksızın, belirli suçların o kadar kötü olduğunu kabul eder ki, her ulusun sorumluları kovuşturma ahlaki hakkı olduğu için insanlığa karşı işlendiği söylenir. Almanya, bu kavramı 2002 yılında hukuk sistemine kabul etti ve soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar hakkında kovuşturmaya tabi tutuldu. Raslan'ın Almanya'daki davası Nisan 2020'de başladı. Şubat ayında davanın genç ikinci sanıklarından Eyad al-Gharib suçlu bulundu ve insanlığa karşı suçlara ortak olmaktan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Alman savcılığı, Raslan için müebbet hapis cezası istedi. Eski yetkilinin 4 bin kişiyi mağdur ettiği iddia edildi.

ESKİ KURBANLARI TARAFINDAN TANINDI

Her iki adamın da savaşın ilk günlerinde hükümet güçlerinden kaçtığı ve Almanya'ya sığınmacı olarak gelmeden önce birkaç farklı ülkede yaşadığı bildirildi. Eski kurbanlarından bazıları onları tanıdıktan sonra 2019'da tutuklandılar.Potansiyel olarak emsal teşkil eden dava, Almanya'nın kurbanlarına adalet aramaları için bir yer sunduğunu söyleyen Suriye hükümetinin muhalifleri tarafından memnuniyetle karşılandı. Karar, İnsan Hakları İzleme Örgütü Yönetici Direktörü Kenneth Roth tarafından "tarihi" olarak nitelendirildi.