Polis, Cumartesi akşamı Doğu Java’daki aşırı kalabalık stadyumda taraftarların saha işgaline tepki olarak göz yaşartıcı bomba attı ve taraftarlar arasında panik yarattı. Üç tanık, Guardian'a, sadece sahadaki taraftarlara değil, tribünlerde kalan kalabalığa da biber gazı sıkıldığını ve herhangi bir uyarı yapılmadığını söyledi.

ÖLENLERİN 17’Sİ ÇOCUK 

Çok sayıda insan kaçmak için çabaladı ve birçoğunun biber gazından ve izdihamdan boğulduğu veya ezildiği ölümcül bir aceleye yol açtı. Yetkililer, ölenler arasında 17 çocuğun olduğunu söyledi. Çıkış insanlarla dolu olduğu için gidemediğini söyleyen bir hayran, "Gaz nefes almamı engellerken bile tribünlerde direndim. Arema takımının hayranı olarak geçirdiğim 20 yıl boyunca, hiç o geceki kadar korkmuş hissetmemiştim" dedi. 

FİFA’nın stadyum güvenlik kılavuzu, “kalabalığı kontrol eden gazın” stadyumlarda görevliler veya polis tarafından taşınmaması veya kullanılmaması gerektiğini belirtir. Pazartesi günü, Gençlik ve Spor Bakanı Zainudin Amali, Cumhurbaşkanı Joko Widodo tarafından Ulusal Polis Şefi General Listyo Sigit Prabowo ile bir değerlendirme yapmak üzere bölgeyi ziyaret etmesini istediğini söyledi.

ARAŞTIRMA EKİBİ KURULUYOR

Ülkenin Güvenlik Bakanı Mahfud MD, düzenlediği basın toplantısında, felaketi araştırmak için bağımsız bir gerçek bulma ekibinin kurulacağını söyledi. Hak uzmanları, herhangi bir soruşturmanın tamamen tarafsız olmasını talep etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson, Cumhurbaşkanı Widodo'ya bağımsız bir soruşturma başlatması ve bulguları kamuoyuna bildirmesi çağrısında bulundu. (Guardian)