Elektrik fiyatlarının yanı sıra hammadde maliyetleri ve kullanımındaki artış, parça kıtlığı ve harcanabilir gelirdeki düşüş, otomobil üretimi ve satışı üzerinde önemli bir etkiye sahip.

DAHA FAZLA ARTIŞ BEKLENİYOR

Eğilim devam ederse, şarj tesisleri inşa etmek için teşviklerden yoksun olan yatırımcılar üzerinde zincirleme bir etki olacağı ve elektrikli arabaların daha az çekici hale geleceği endişesi var. Yakın zamana kadar, benzin fiyatlarının artmasıyla elektrikli otomobil cazibeli geliyordu. Ancak elektrik fiyatlarındaki son artışlardan bu yana fiyat farkı daraldı.

Elektrikli araç sahipleri, araçlarını evde veya şarj operatörleriyle sözleşme yaparak şarj ediyor olsun, en az yüzde 10’luk fiyat artışı gördü. Rusya'nın Almanya'ya gaz arzını neredeyse iki hafta önce kapatmasından bu yana giderek azalan elektrik fiyatının gaz fiyatına bağlı olması nedeniyle daha fazla fiyat artışı bekleniyor.

ÜCRETSİZ ŞARJ İSTASYONLARI KAPANIYOR 

Almanya'nın en büyük şarj istasyonu operatörlerinden biri olan Allego, bu ayın başında fiyatlarını kilovat saat başına 43 sentten 47 sente yükseltti. Sürekli bir akımla hızlı şarj, kilovat saat başına 65 sentten 70 sente yükselirken, ultra hızlı şarj, kilovat saat başına 68 sentten 75 sente yükseldi. Yakın zamana kadar müşterilere alışveriş yaparken ücretsiz ücret sunan indirimli süpermarketler, yapı marketleri ve mobilya mağazaları artık ücretlendirmeye başladı.

‘BENZİN FİYATININ ALTINDA KALMALI’ ÇAĞRISI

Otomobil ekonomisti Stefan Bratzel'e göre, durum gelişen endüstri için kritik bir tehdit. Alman medyasına verdiği demeçte, "Elektrik fiyatlarındaki patlama, araç geçişi konusunda akut bir tehlike haline gelebilir ve bu konuda çok dikkatli olmamız gerekiyor" dedi. Bratzel, "Elektrikli arabaların kullanımı daha pahalı hale gelirse, elektrikli araç kullanımındaki dalgalanma, çökmeyle sonuçlanabilir, çünkü neredeyse hiç kimse elektrikli araba satın almayacak" diye ekledi. 

O ve diğer elektrikli otomobil savunucuları, Alman hükümetine elektrik fiyatının, elektrikli otomobillerin geleceği için çok önemli olduğunu söyledikleri benzin fiyatının altında kalmasını sağlamaya çağırıyorlar. (Guardian)