Başbakan Naftali Bennett, iktidar koalisyonunu artık savunulamaz hale getirdikten sonra geçen hafta parlamentoyu feshetme kararı aldı.

Erken seçim çağrısı meclisin nihai onayını aldığında, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, sınırlı yetkilere sahip geçici bir hükümetin başbakanı olarak Bennett'ten görevi devralacak.

SİYASİ İKLİM SERTLEŞTİ

Ancak milletvekilleri, 25 Ekim veya 1 Kasım gibi kesin seçim tarihi için uğraşırken bile, kampanya şimdiden eski başbakan Benjamin Netanyahu'nun olası geri dönüşü tarafından domine edilmiş durumda.

Lapid ve Bennett, bir yıl önce sağcılar, liberaller ve Arap partilerinden oluşan nadir bir ittifak kurarak Netanyahu'nun rekor saltanatını sona erdirdi ve bu birliktelik, pek çok kişinin beklediğinden daha uzun sürdü.

Koalisyonun zayıflığının en açık işareti, bu ayın başlarında işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimcilere İsrail medeni hukuk haklarını genişleten bir yasa tasarısının parlamentoda kabul edilmemesiyle geldi. Normalde parlamentoda geniş destek görecek olan ve son 50 yılda defalarca yenilenen yasa, hükümet ile muhalefet arasındaki giderek daha sertleşen iklime kapıldı.

NETANYAHU RÜZGARI ESİYOR

Şimdi muhalefet lideri olan Netanyahu, İsrail tarihinin en kötü hükümeti olarak adlandırdığı hükümetin sona ermesinden memnun. Reddettiği suçlamalarla yolsuzluktan yargılanmasına rağmen görevde altıncı kez kazanmayı umuyor.

Anketler, sağcı Likud partisinin anketlere liderlik ettiğini, ancak müttefik dini ve milliyetçi partilerin desteğine rağmen hala iktidar çoğunluğuna sahip olmadığını gösteriyor. Netanyahu yanlısı bloktan milletvekilleri, parlamento dağılmadan önce yeni bir hükümet kurmak için çalıştıklarını söylediler. Uzak görünen bu senaryo, erken seçimi bozabilir. (Middle East Eye)