Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ı yeni bir saldırıda top, havan ve hafif silahlarla ateş etmekle suçlandı ve bakanlık, "Ermeni-Azerbaycan sınırındaki durum gergin" dedi.

ENERJİ KORİDORUNU ETKİLEYEBİLİR

Salı günü ülke sınırında çıkan çatışmalarda en az 49 Ermeni ve 50 Azerbaycan askerinin hayatını kaybetmesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sükunet çağrısı yapmasına yol açtı. Çatışmalar, eski Sovyetler Birliği'nde başka bir büyük silahlı çatışma korkusu uyandırırken, Rusya'nın ordusu Ukrayna'nın işgaliyle meşgul. 

Ermenistan ve Azerbaycan arasında tam teşekküllü bir çatışma, Rusya ve Türkiye'yi bölgeye sürükleme riskiyle karşı karşıya bırakabilir ve tıpkı Ukrayna üzerindeki çatışmanın enerji arzını kesintiye uğratması gibi, petrol ve gaz taşıyan boru hatları için önemli bir koridoru istikrarsızlaştırabilir.

Azerbaycan, Moskova ile askeri ittifak içinde olan ve bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapan Ermenistan'ı, askeri birliklerine havan ve topçu ateşi açmakla suçladı. Çatışmaların başlamasından bu yana iki sivilin yaralandığı belirtildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Şu anda pozisyonlarımız periyodik olarak ateşleniyor. Birimlerimiz gerekli müdahale tedbirlerini alıyor" denildi. 

DİPLOMATİK ÇABALAR

Şiddetin alevlenmesi, Rusya, ABD, Fransa ve Avrupa Birliği'nin itidal çağrısı yapması ve savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaları hızlandırması ile uluslararası endişeleri tetikledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile askeri harekata son vermelerini istemek için ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı. AB Özel Temsilcisi Toivo Klaar, Bakü ve Erivan arasındaki diyaloğu kolaylaştırmak için Çarşamba günü Güney Kafkasya'ya gelecek. Çatışmaların başlamasının ardından Ermenistan'ın başvurduğu Moskova liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, sınırdaki durumu değerlendirmek üzere bir heyet gönderdi. (Reuters)