Bakanlık, internet sitesinde yayınlanan bir bildiride, Suriye'nin "Ukrayna'ya karşı dostane olmayan bir eylem" ve "egemenlik ve toprak bütünlüğüne tecavüz" olarak gördüğü kararını "şiddetle kınadığını" söyledi. Bu dostane olmayan eyleme yanıt olarak Ukrayna, konsolosluk ilişkilerini kesmeden Suriye ile diplomatik ilişkilerini kestiğini ilan ediyor. Kiev yönetimi ayrıca, Suriye'ye ticaret ambargosu uygulama niyetinde olduğunu ve “Suriyeli tüzel kişiler ve bireylere yönelik başka yaptırımlar” düşünüldüğünü belirtti.

İKİNCİ ÜLKE OLDU

Çarşamba günü, Suriye merkezli haber ajansı SANA, bir dışişleri bakanlığı yetkilisinin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin hem Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin hem de Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını ve egemenliğini tanımaya karar verdiğini söylediğini aktardı.

Rusya'nın ardından Suriye, BM üyeleri arasında Donbas bölgesini oluşturan iki devletin bağımsızlığını resmen tanıyan ikinci ülke oldu. Her iki cumhuriyet de, Batı destekli bir darbenin demokratik olarak seçilmiş cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i devirmesinin ardından 2014 yılında Kiev'in kontrolünden ayrılmaya karar verdi. Kararları, Kiev'i bölgeleri zorla almaya ve geri almaya sevk etti ve bu da sekiz yıllık bir çatışmaya yol açtı. (RT)