Daniel Hale, Afganistan'da savaş alanından uzakta sivilleri ayrım gözetmeksizin öldürdüğüne inandığı bir askeri drone programının ayrıntılarını araştırmacı bir muhabire açıklarken suçluluk ve şeffaflık arzusuyla motive olduğunu söyledi.

Savcılar, bir sızıntı davasında şimdiye kadar verilen en uzun ceza olan dokuz yıl hapis cezası talep etmişti.

‘’SAVUNMASIZLARI ÖLDÜRMEK DOĞRU DEĞİL’’

Washington Post'a göre mahkemede, “Öldürmenin yanlış olduğuna inanıyorum, ancak savunmasızları öldürmek özellikle yanlış” dedi ve drone savaşının bizi güvende tuttuğu, hayatlarımızın onlarınkinden daha değerli olduğu yalanını ortadan kaldırmak için gerekli olanı paylaştığını söyledi.

ABD Bölge Yargıcı LiamO'Grady, cezayı verirken, başkalarını hükümet sırlarını ifşa etmekten caydırmanın gereğini belirtti ve Hale'e gizli bilgileri bir muhabirle paylaşmaktan başka seçenekleri olduğunu söyledi.O'Grady, "Masum insanları öldüren drone programı hakkında konuştuğunuz için yargılanmıyorsunuz" dedi. 

SAVCI: CİDDİ ZARARLAR VERME RİSKİ VAR

Ağustos 2012'de Afganistan'a gönderilen ve bir yıldan kısa bir süre sonra terhis edilen Hale'nin hükümetin güvenini kötüye kullandığını ve paylaştığı belgelerin “ulusal güvenliğe ciddi ve bazı durumlarda istisnai olarak ciddi zararlar verme riskini taşıdığını” bildiğini ileri sürdüler. 

Savcılar, Hale tarafından sızdırılan belgelerin, IŞİD savaşçılarının tespit edilmekten kaçınmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir internet derlemesinde bulunduğunu söylüyorlar.


(Guardian)