Kırgız askeri yetkilileri, Tacikistan'ı "sınır ve sivil tesislere hain saldırı" yapmakla suçladı ve "sınır boyunca" ara sıra çatışmaların meydana geldiğini iddia etti. Bişkek hükümetinin birçok sınır bölgesinden tahliye emri verdiği bildiriliyor.

Tacikistan da buna karşılık Kırgız sınır muhafızlarının sınır karakollarından birini havan toplarıyla bombaladığını iddia etti ve komşu devleti birkaç yerleşim yerine “silahlı saldırı” düzenlemekle suçladı.

Son alevlenmeden dolayı herhangi bir ölüm olduğuna dair resmi bir onay yokken, çarşamba sabahı benzer bir olayda en az bir askerin hayatını kaybettiği, çok sayıda askerin yaralandığı bildirildi.

TARTIŞMALI SINIR HATTI

İki Orta Asya ülkesi arasında bin kilometre uzunluğundaki sınırları konusunda tam olarak anlaşamadıkları için zaman zaman gerginlikler artıyor. Rusya'nın ikisiyle de ortak bir sınırı olmamasına rağmen, her iki eski Sovyet devleti de Rusya dahil altı eski Sovyet cumhuriyetinden oluşan ABD liderliğindeki NATO bloğuna benzer bir karşılıklı savunma paktı olan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün bir parçasıdır. (RT)