Sosyal medya şirketi, sahte hesaplar kullanarak kamu söylemini manipüle etmek için koordineli bir çaba olan trol çiftliğinin hükümet yanlısı ve muhalefet karşıtı içeriği güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

Facebook, hesapların 2018'den beri platformlarda aktif olduğunu ve öncelikle başkent Managua'daki posta hizmeti merkezinden çalışan Nikaragua'nın telekomünikasyon düzenleyicisi olan TELCOR’un personeli tarafından işletildiğini söyledi.

Facebook, Başkan Ortega’nın müttefiki olan Yüksek Mahkeme ve Nikaragua Sosyal Güvenlik Enstitüsü'nün de daha küçük sahte hesap kümeleri işlettiğini söyledi. Yüksek Mahkeme ve Nikaragua Başkan Yardımcısı Rosario Murillo'nun ofisi, Başkan Daniel Ortega ve hükümetinin sözcüsü, Reuters'in haber hakkında yorum yapma talebine yanıt vermedi.

'EN ÖNEMLİ TROL OPERASYONLARIMIZDAN BİRİ'

Facebook araştırmacıları raporlarında, "Bu, birden fazla devlet kurumunun aynı anda bu etkinliğe katılmasıyla bugüne kadar kesintiye uğrattığımız en hükümetler arası trol operasyonlarından biriydi" dedi.

Facebook, bu yıl Etiyopya, Uganda, Sudan, Tayland ve Azerbaycan'dan hükümet bağlantılı diğer ağları sözde eşgüdümlü asılsız davranışlara karşı kurallarını çiğnediği için kaldırdığını ve bunu "özellikle rahatsız edici bir eğilim" olarak nitelendirdiğini söyledi.

PROTESTOLARIN ARDINDAN BAŞLADI

Facebook, etkinliğin hükümete karşı öğrenci liderliğindeki protestoların patlak vermesiyle Nisan 2018'de başladığını söyledi. Ağın, öğrenci gibi davranmak ve eleştirmenlerin hesaplarını koordineli bir şekilde raporlamaya çalışmak da dahil olmak üzere protestocuları itibarsızlaştırmak için sahte hesaplar oluşturduğunu söyledi. 

Facebook, Nikaragua ağının bir parçası olarak 937 Facebook hesabını, 140 sayfayı, 24 grubu ve 363 Instagram hesabını kaldırdığını söyledi. (Reuters)