40'lı yaşlarında olduğu düşünülen Bulgar kadın, OneCoin olarak bilinen bir kripto para birimi dolandırıcılığını yürüttüğü iddiasıyla aranıyor. Federal müfettişler, kaçağı, kurbanları dolandırmak için 4 milyar dolardan fazla dolandırmak için kullanmakla suçluyor.

ABD yetkililerinin bir tutuklama emri imzaladığı ve müfettişlerin ona yaklaşmaya başladığı 2017'den beri kayıp.

‘PONZİ ŞEMASI’

2014 yılında, kendi kendini tanımlayan bir kripto para birimi olan OneCoin, para birimini daha fazla kişiye satan alıcılara komisyon sunmaya başladı. Ancak FBI ajanları, OneCoin'in değersiz olduğunu ve diğer kripto para birimleri tarafından kullanılan blok zinciri teknolojisi tarafından asla korunmadığını söylüyor. Federal savcılar tarafından yapılan iddialara göre, esasen kripto para kılığına girmiş bir Ponzi şemasıydı.

Manhattan'ın en büyük federal savcısı Damian Williams, "Kripto para biriminin ilk günlerinin çılgın spekülasyonlarından yararlanarak planını mükemmel bir şekilde zamanladı" dedi.

DUDAK UÇUKLATAN ÖDÜL

Yayınlanan bir bildiride, 2019 yılında elektronik dolandırıcılık ve menkul kıymet dolandırıcılığı da dahil olmak üzere hakkında 8 suçlama olan Ignatova'nın tutuklanmasına yol açacak her türlü bilgi için 100 bin dolarlık ödül koydu.

Yıllardır davayı araştıran Jamie Bartlett, FBI'ın en çok arananlar listesindeki tek kadın olan kripto kraliçesinin izini sürmenin bu kadar zor olmasının nedenlerinden birinin, onun en az 500 milyon dolarla ortadan kaybolması ve kanundan saklanmasına yardımcı olması olduğunu söyledi.

Ignatova en son 2017 yılında Bulgaristan'dan Yunanistan'a giden bir uçağa binerken görüldü ve o zamandan beri kayıp. OneCoin kurbanı Jen McAdam 2019'da BBC'ye kendisinin, arkadaşlarının ve ailesinin çeyrek milyon euro dolandırıldığını söyledi. McAdam, her şeyin bir arkadaşının kaçırılmayacak bir yatırım fırsatıyla ilgili mesajıyla başladığını söyledi. Glaswegian, bilgisayarının başında bir bağlantıya tıkladı ve bir OneCoin web seminerine katıldı. McAdam, hepsinin bir aldatmaca olduğunu anlamasının aylarını aldığını söyledi. (BBC)