Fransız ordusundan Mali misyonunun kod adı olan Barkhane Operasyonu'na atıfta bulunarak, “Bugün Paris saatiyle 13:00'te Barkhane kuvvetinin hala Mali topraklarında bulunan son birliği Mali ve Nijer arasındaki sınırı geçti” dedi.

OPERASYON GENİŞLETİLDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen yaz operasyonun sona erdiğini açıklamış ve Şubat ayında askerlerini çekmeye başlamıştı. Fransız ordusu başlangıçta Mali hükümetinin emriyle 2013 yılında Mali'ye konuşlandırıldı. Ordu, terör güçlerini ülkenin kuzey yarısından dışarı ittikten sonra, bir yıl sonra Barkhane Operasyonunu başlattı ve operasyonunu tümü eski Fransız kolonileri olan Burkina Faso, Çad, Moritanya ve Nijer'e genişletti.

TERÖRİZM YAYGINLAŞTI

Ancak operasyonun ilk başarıları hiçbir zaman tekrarlanmadı. Mali'deki cihatçı saldırılar 2016 ve 2017 boyunca yoğunlaştı ve terörizm sonraki yıllarda tüm Sahel bölgesinde daha yaygın hale geldi. Mali'de Fransız karşıtı duygular yükseldi ve Fransa'nın Sahel yöneticileri ile isyancılar arasında toprakları üzerinde müzakerelere izin vermeyi reddetmesi, yalnızca Fransız birlikleri ile Afrikalı ev sahipleri arasındaki çatlağı derinleştirdi.

RUS ETKİSİ ARTIYOR

2020 ve 2021'de Mali'deki iki askeri darbe, Fransız operasyonunun kaderini belirledi ve Albay Assimi Goita, 2021'de iktidara geldikten sonra Fransızlara ülkeyi terk etmelerini emretti. Terörle mücadelede ordusuna yardım etmesi için özel bir Rus paramiliter grubunu davet etti. Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, Mayıs ayında Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi ve Lavrov, Mali'ye buğday, gübre ve petrol ürünlerinin teslimatını görüştüklerini belirtti.

Aynı ay Mali, Fransız güçlerinin egemenliğinin “açık ihlallerini” öne sürerek Fransa ile yaptığı savunma anlaşmalarından çekildi. Fransa cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Mali'den çekilmesine rağmen, Fransa "Sahel, Gine Körfezi ve Çad Gölü bölgesinde tüm ortaklarıyla istikrar ve terörle mücadeleye bağlı kalmaya devam ediyor" dedi. (RT)