Sağcı yayın organı Valeurs Actuelles tarafından yayınlanan açık mektup, "İslamcılığın ve banliyöden gelen orduların" "tehlikeleri" konusunda uyardı ve ırkçılık karşıtı grupları Fransız
figürlerinin heykellerini yıkmaya verdikleri destekle "topluluklar arasında nefret" yaratmakla suçladı.

ALENEN DARBEYE TEŞEBBÜS: ARKADAŞLARIMIZ MÜDAHALE ETSİN

Dördü subay ve bir dizi emekli askeri figür dahil en az 18 asker tarafından imzalanan mektupta, "gevşek" hükümet politikalarının kaosa yol açacağı, "aktif görevdeki arkadaşlarımızın tehlikeli bir koruma görevinde müdahalesini gerektireceği" yazıyordu. 

Genelkurmay Başkanı General François Lecointre, her askerin üst düzey bir askeri konsey önüne gideceğini ve "listeden çıkarılabileceğini" veya "derhal emekliye ayrılabileceğini" söyledi. 
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Hervé Grandjean yaptığı açıklamada, "hükümeti açıkça eleştirerek veya yoldaşları ulusal topraklarda silahlanmaya çağırarak", imzacıların askeri kuralları açıkça çiğnediklerini söyledi.

LE PEN’E DESTEK

Mektupta, Aşırı sağın lideri Marine Le Pen'in desteklenmesi, Fransa hükümetinin öfkesine yol açtı. 

Le Pen, cumhurbaşkanlığı kampanyasını, henüz kararlaştırılmamış sağ ve sol ana akım adaylarından çok önce başlattı. Anketler, 2017'de kendisini yenen Emmanuel Macron'a karşı ikinci turuna çıkacağını gösteriyor.

‘’ASKERE İHTİYACIMIZ VAR’’

Le Pen önce açık mektubun imzacılarına, "Sizi Fransa'nın savaşı olan yaklaşan savaşta yer almaya davet ediyorum" şeklinde yazılı bir yanıt verdi. 

Bu, hem soldan hem de sağdan eleştirilere yol açtı ve sol görüşlü günlük gazete Libération tarafından bir "isyana çağrı" olarak tanımlandı. 

Le Pen daha sonra France Info radyosuna verdiği demeçte, askerlerin “kanunsuz bölgeler, suç, kendinden nefret ve liderlerimizin vatanseverliği reddinden” etkilenen bir ülke teşhisini paylaşırken, “bu sorunların ancak siyasetle çözülebileceğini” kabul ettiğini söyledi.

Aşırı sağda popüler bir genç figür olan yeğeni Marion Maréchal Perşembe günü açık mektubun bir ayaklanma çağrısı olduğunu düşünmediğini söyleyerek, "Kamusal tartışmalarda askerlere ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum" dedi.

(Guardian,Çeviri:polemikhaber)