Fondapol düşünce kuruluşunun başkanı olan Dominique Reynié, yalnızca kamuoyu yoklamaları Emmanuel Macron için bir galibiyet öngördüğü için seçmenlerin seçime katılma zahmetine girmemesinin tehlikeli olduğunu ileri sürerek, “Covid-19 ve Ukrayna'daki savaşın birleşimi seçimleri tahmin edilemez hale getirdi ve oylama modellerini analiz eden uzmanların bile sonucu güvenilir bir şekilde söyleyemediğini itiraf etti” dedi. 

Reynié, “Bu, diğerleri gibi bir seçim değil ve sonucun kesin olduğunu hiçbir şekilde göremiyorum. Bugün bir şey söyleyebiliriz ancak durum yarın farklı olabilir. Hiçbir şeyden emin olamayız" diye ekledi. 

SAVAŞ MACRON’A YARADI

Macron, büyük ölçüde Moskova ve Kiev için küresel arabulucu rolüne atfedilen bir anket artışının tadını çıkarıyor. İlk turdaki oylamayla ilgili son anketler, Macron'un desteğinin yaklaşık yüzde 27'de olduğunu gösteriyor. Bu, geçen haftaya göre hafif bir düşüş, ancak Rusya Ukrayna'yı işgal etmeden öncesine göre yüksek bir rakam. Eskiden Vladimir Putin'i destekleyen ancak son zamanlarda arasına mesafe koyan aşırı sağcı Marine Le Pen ise yüzde 21'e yükseldi. Radikal sol aday Jean-Luc Mélenchon yüzde 13’le üçüncü sıraya yükseldi. 

Bu sonuçlar, anketlerin Macron için yüzde 55’le bir galibiyet öngördüğü 2017 başkanlık seçimlerinin tekrarı olan Macron-Le Pen'in ikinci tur ikinci tur seçimlerine yol açacaktır.

YAŞAM MALİYETİ İLK SIRADA

Les Echos için yapılan bir anket, refah devleti de dahil olmak üzere yaşam maliyeti ve sosyal korumaların seçmenlerin ana kaygısı olmaya devam ettiğini öne sürdü. Ukrayna'daki savaş, oyları etkileyecek bir faktör olarak dörtte birin biraz üzerinde gösterildi.

Reynie, “Macron'un avantajı, bu savaş zamanında, insanların ordunun ve dış politikanın başı olan başkana toplanması ve bu durumda tecrübesi olmayan yeni bir başkana sahip olmanın makul olmadığı fikri var” dedi. Ancak, savaşın ekonomik sonuçlarının, özellikle de yükselen yakıt fiyatlarının Fransız seçmenlerin cüzdanlarını çok sert vurması halinde, sıkıntı çıkabileceği konusunda uyardı. (Guardian)