Başbakan Elisabeth Borne, Macron koalisyonunun Pazar günü yapılan seçimde meclis çoğunluğunu kaybetmesinin ardından yoğun eleştirilere maruz kaldı.

SİYASİ FELÇ

Ancak ne Marine Le Pen'in aşırı sağı ne de Jean-Luc Mélenchon'un sol-yeşil ittifakı, çoğunluğa karşı 44 sandalyeli ve umutsuzca siyasi felçten kaçınmaya çalışan Macron'un merkezci hükümetiyle çalışmaya hevesli değil. 

Paris yönetimi, Borne'nin Salı sabahı resmi olarak istifa etmeyi teklif ettiğini ve istifayı reddeden Devlet Başkanı Macron'a bir mektup gönderdiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Macron'un "hükümetin görevde kalabilmesi ve harekete geçebilmesi için" teklifi reddettiği ve ikinci döneminde gündemini tehdit eden çıkmazı sona erdirmek için "yapıcı çözümler" arayacağı belirtildi.

MACRON ZAMAN KAZANMAK İSTİYOR

Analistler, bunun muhtemelen zaman kazanma çabası olduğunu öne sürerek, bir noktada Borne'nin başında bulunabilecek veya olmayabilecek yeni bir hükümetin kurulacağını da sözlerine ekledi.

Analistler, cumhurbaşkanının sağcı Cumhuriyetçilerle bir anlaşma umudunda olabileceğini söylüyor. Parti, lideri Christian Jacob'un görüşmelere katılacağını doğruladı. Ancak Jacob, France Inter radyosuna verdiği bir röportajda Macron'a seslendiğinde, müzakereler öncesinde bir anlaşma olasılığı zayıf görünüyordu. Jacob, “Kibirli olan o ve şimdi yardım istiyor. Duruşumuzda çok netiz, Emmanuel Macron'a karşıyız ve öyle kalacağız" dedi. (BBC)