TF1 televizyonunun akşam haber programında yaptığı açıklamada, "Bu zor zamanlarda, uzlaşmış bir Fransa'nın cumhurbaşkanı olmaya, Fransızlara saygı duymaya ve Fransa'ya saygı duymaya karar verdim ve kararlıyım’’ dedi.

‘’ÜLKEYİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM’’

Sağda giderek kalabalıklaşan bir alana giren Barnier, siyasetteki uzun deneyiminin kendisine İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışı konusunda bir anlaşma bulmak için “olağanüstü” müzakereler de dâhil olmak üzere yarışta bir avantaj sağladığını belirtti. Yıllarca süren süreçte “tüm Avrupa ülkelerinin birliğini korumak için devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte çalışmak” zorunda olduğunu söyledi.

Barnier, Brexit sürecinde yakın bir şekilde çalıştığı Macron'a neden meydan okumak istediği sorulduğunda, "ülkeyi değiştirmek" istediğini söyledi. Merkezci cumhurbaşkanından daha sağcı bir ton vurgulamak isteyen başkan adayı, “devletin otoritesini yeniden kurma” ve “göç üzerinde sınırlama ve kontrole sahip olma” ihtiyacından bahsetti ve göç konusunda bir moratoryum önerisini yeniden onayladı.

FRANSA SİYASETİNİN EMEKTARLARINDAN

Barnier, 2016 yılında Brexit baş müzakerecisi olmadan önce, 2010-2014 yılları arasında AB iç pazardan sorumlu komisyon üyesi olarak görev yapmıştı. Ancak 70 yaşındaki oyuncu, aynı zamanda 1990'lara kadar uzanan bir kabine kariyerinde dışişleri bakanlığı da dâhil olmak üzere birçok üst düzey görevde bulunan Fransız siyasetinin emektarı.

(Guardian)