İkinci bir dönem için görevde ve seçimin favorisi olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dahil olmak üzere on iki aday cumhurbaşkanlığı için yarışıyor. İşte, Pazar gününden itibaren iki turda gerçekleşecek olan Fransa seçimlerinin önemli olmasının nedenleri: 

NATO

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Macron'a uluslararası sahnede etkisini gösterme ve seçim tartışmalarında NATO yanlısı tarafını öne çıkarma şansı verdi. Macron, ittifakı destekleyen tek aday olurken, diğer adaylar Fransa'nın ittifaktaki rolü konusunda, ittifaktan tamamen vazgeçmek de dahil olmak üzere farklı görüşlere sahipler. Böyle bir gelişme, 73 yıl önce kurulan ittifaka büyük bir darbe vuracaktır.

2019'da NATO'nun "beyin ölümü" ilan etmesine rağmen, Ukrayna'daki savaş Macron'u ittifaka yenilenmiş bir amaç duygusu aşılamaya sevk etti. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Kıdemli Üyesi Susi Dennison, "Macron gerçekten NATO'nun bir Avrupa ayağını oluşturmak istiyor" diyor. 

En solda yer alan aday Jean-Luc Melenchon, bunun çekişmeler ve istikrarsızlıktan başka bir şey üretmediğini söyleyerek NATO'dan ayrılmak istiyor. NATO'ya şüpheyle bakan bir lider, özellikle şu anda Rusya tarafından kontrol edilen topraklarla bin 160 kilometrelik bir sınırı olan Polonya için bir endişe kaynağı olabilir. Diğer bazı adaylar, ülkenin ya ittifakla olan bağlılığın azalmasını ya da tamamen geri çekilmesini istiyor. Mümkün gözükmese de, Fransa'nın NATO'dan ayrılması müttefikleriyle arasında derin bir uçurum yaratacaktır. 

AVRUPA İŞBİRLİĞİ

Gözlemciler, Macron'un yeniden seçilmesinin, özellikle AB yanlısı yeni bir Alman hükümetiyle, Avrupa güvenliği ve savunmasında artan işbirliği ve yatırım için gerçek bir olasılık anlamına geleceğini söylüyorlar. Macron'un gözetiminde, Fransa'nın savunma harcamaları, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'sine yükseltme hedefiyle 7 milyar euro arttı. İkinci döneminde Macron, Ukrayna konusunda Avrupa’yı bir tutmak ve Rus tehdidini bertaraf etmek isteyecektir. 

AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ

Bu seçim, Fransa'nın savaş sonrası kimliğini yeniden şekillendirebilir ve Avrupa popülizminin yükselişte mi yoksa düşüşte mi olduğunu gösterebilir. Popülist Viktor Orban'ın günler önce Macaristan başbakanı olarak dördüncü kez üst üste kazanmasıyla, gözler şimdi Fransa'nın yeniden yükselen aşırı sağ adaylarına çevrildi. Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden Dennison, "Aşırı sağcı bir aday kazanırsa, Avrupa'da bir tür ittifak veya eksen yaratabilir. Le Pen, son günlerde Orban'la el sıkışırken çekilmiş fotoğraflarını paylaşıyor. Güçlü ulus devletlerden oluşan bir Avrupa'yı savunuyor” dedi. 

ABD’NİN YAKIN MÜTTEFİKİ 

ABD sık sık Fransa'yı en eski müttefiki olarak lanse ediyor ve Rus yaptırımlarından iklim değişikliğine ve Birleşmiş Milletler'e kadar Washington'un Paris'te güvenilir bir ortağa ihtiyacı var. Fransa, Amerika için hayati bir trans-Atlantik dostudur, özellikle de kıta Avrupası'nın veto yetkisine sahip tek daimi BM Güvenlik Konseyi üyesi statüsü nedeniyle.

ABD-Fransa'nın geçen yıl Avustralya'ya denizaltı tedarik etmek için yapılan milyarlarca dolarlık bir anlaşma üzerinde sert tartışmalara rağmen, Başkan Joe Biden ve Macron’un ilişkileri sağlam. (The New York Post)