Pécresse, 10 Nisan'daki seçimlere dört aydan biraz daha uzun bir süre kala, başkanlık kampanyasına kendini kabul ettirmek için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya. Rakipleri arasında, anketlerde geride kalan ve Pécresse'nin belediye kararları konusunda sürekli çatıştığı Sosyalist Parti adayı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da olacak.

‘ÜLKEMİZİN İTİBARINI GÖĞE ÇIKARACAĞIZ’

54 yaşındaki Pécresse, şu anda Paris'i de içeren bir bölge konseyinin başkanı. Ayrıca, Nicolas Sarkozy'nin 2007-12 başkanlığı döneminde bütçe bakanı ve yüksek öğretim bakanı olarak görev yaptı. 

Adaylığının kesinleşmesinin ardından Pécresse, “Partimizin tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimi için kadın adayı olacak” dedi ve “Hiçbir şey mahkum değildir. Ne düzensizliğe ne de gerilemeye mahkum değiliz. Ülkemiz yetenek dolu, enerji dolu. Cumhuriyet sağı döndü… Ülkemize birliğini, itibarını, gururunu geri vereceğiz” diye ekledi. 

‘ANGELA MERKEL’ BENZETMESİ

Kendisini “üçte ikisi Angela Merkel ve üçte biri Margaret Thatcher” olarak tanımlayan Pécresse, Macron'u devralacak deneyime sahip aday olduğunu savundu. Eğitim bakanı olarak, reformları yüksek öğrenime zorlamak için uzun süredir devam eden sokak protestoları ve üniversite oturma eylemleriyle karşı karşıya kaldı. 

Eski bir bütçe bakanı olarak şimdiye kadar Avrupa yanlısı ve ılımlıydı. Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturursa ekonomiye ve fikir birliği oluşturmaya odaklanacağına söz verdi ve maaşları artırmaya ve 35 saatlik haftalık çalışma saatini azaltmaya söz verdi.

Bununla birlikte, şu ana kadar göçmenlik, entegrasyon ve İslam etrafında sonsuz bir şekilde dönen bir seçim kampanyasında Pécresse, çizgisini sertleştirdi ve “iç güvenliği artırma ve İslami aşırıcılıkla mücadele” için yasalar vaat etti. 

Guardian