Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Twitter'da, "Paris polis şefinden Orta Doğu'daki son gerginliklerle bağlantılı olarak Cumartesi günü protestoları yasaklamasını istedim" şeklinde kaydetti.

GENELGE: YAHUDİLERİN KORUNMASI İÇİN

O yıl İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına karşı protestolara atıfta bulunarak, “2014 yılında kamu düzeninde ciddi rahatsızlıklar kaydedildi” diye ekledi. 

AFP haber ajansı tarafından görülen bir genelgede Darmanin, yerel polis şeflerini “Yahudi cemaatinin ibadethanelerinin, okullarının, kültür merkezlerinin ve işletmelerinin korunmasını” sağlamaya da çağırdı.

ELEŞTİRİLER GECİKMEDİ

Darmanin'in açıklaması, protestoları iptal etmek için bir neden olmadığını söyleyen eylemciler ve politikacılar tarafından eleştirildi.

Fransız Parlamentosu Üyesi Elsa Faucillon, Darmanin'e yanıt olarak bir tweet'te "Gösteri yapmak, garantörü olmanız gereken bir haktır" yazdı. Adalet ve Özgürlükler Komitesi Başkanı
Yaser Louati, El Cezire'ye “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Darmanin hoşlansın ya da hoşlanmasın yürüyeceğiz” dedi.

DERNEK BAŞKANI TUTUKLANMIŞTI

Çarşamba günü Fransız yetkililer, Paris'te barışçıl bir miting düzenlemeyi planlayan Filistin dayanışma grubu Fransa-Filistin Dayanışması Derneği'nin (AFPS) başkanını tutukladı.

Bertrand Heilbronn, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen bir toplantıya katıldıktan sonra tutuklandı. 

AFPS tarafından yapılan açıklamaya göre, kendisine milletvekilleri ve sendika temsilcileri eşlik etti. Perşembe günü AFPS, Heilbronn'un serbest bırakıldığını duyurdu.

(Al Jazeera, Çeviri: polemikhaber)