Güney Kore’nin Genelkurmay Başkanları, füzenin kuzeydeki Jagang eyaletinden 06:40'ta ateşlendiğini söyledi. Japonya savunma bakanlığı, ayrıntıya girmeden, füzenin bir balistik füze gibi göründüğünü söyledi.

SÖZCÜ: ÇOK ÜZGÜNÜZ

En son test, Kuzey Kore'nin silah sistemlerinin istikrarlı gelişiminin altını çizerek, ABD yaptırımlarının hafifletilmesi karşılığında nükleer ve balistik füze cephaneliklerini dağıtmayı amaçlayan durdurulan müzakerelerin risklerini artırdı.

Fırlatma, Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisinin ABD'yi Pyongyang'a yönelik düşmanca politikasından vazgeçmeye çağırmasından hemen önce geldi ve hiç kimsenin ülkesinin kendini savunma ve silahları test etme hakkını inkar edemeyeceğini söyledi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, yardımcılarına Kuzey'in son hamlelerinin ayrıntılı bir analizini yapmalarını emretti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Boo Seung-chan bir brifinge verdiği demeçte, "Füzenin Kore yarımadasının durumunu istikrara kavuşturmanın çok önemli olduğu bir zamanda ateşlenmesinden dolayı üzgünüz" dedi.

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı, fırlatmanın Kuzey'in yasadışı silah programlarının "istikrar bozucu etkisini" vurguladığını söylerken, ABD Dışişleri Bakanlığı da testi kınadı.

Reuters