İngiliz Büyükelçiliği tarafından sosyal medyada yayınlanan açıklama, Başkan Kais Saied'in Temmuz ayında muhaliflerinin darbe dediği hamlelerle yönetim yetkilerini ele geçirmesinden bu yana büyük demokrasiler tarafından duyulan rahatsızlığın en önemli ifadesi.

‘’EGEMENLİK HALKA AİTTİR’’

Açıklamada, "Tunus'un karşı karşıya olduğu acil ekonomik ve sağlık krizlerini ele alabilecek bir hükümet oluşturmak için yeni bir hükümet başkanı atamanın acil ihtiyacının altını çiziyoruz" denildi. Saied, G7 açıklamasına doğrudan yorum yapmadı. Ancak Pazartesi günü Ulusal Muhafızlara yaptığı açıklamada, "Tunus egemen bir ülkedir ve egemenlik halka aittir" dedi.

2019'da seçilen Saied, 25 Temmuz'da parlamentoyu dondurduğunu, üyelerinin dokunulmazlıklarını kaldırdığını, başbakanı görevden aldığını ve yeni bir başbakanla birlikte yürütme yetkisini üstleneceğini söyledi.

Ancak altı hafta sonra, bir başbakan atamadı veya ne yapmayı planladığını söylemedi, acil durum önlemlerini süresiz hale getirdi ve Tunuslular anayasayı değiştirip değiştirmeyeceği konusunda spekülasyon yaparken "geri dönüşün" olamayacağını söyledi.

G7 bildirisinde, bir başbakanın atanmasının "önerilen anayasal ve seçim reformları hakkında kapsayıcı bir diyalog için alan yaratacağı" ve demokratik değerlerin Tunus ile ilişkilerinde merkezi olmaya devam edeceği belirtildi.